reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

BEEco house – dom z rodziną pszczół

06 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „BEEco house”
Kategoria: Dom jednorodzinny
Autorzy: Jakub Nowakowski, Jakub Nobis
Uczelnia:
Politechnika Śląska

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej — ZDROWY DOM

 

Budynek został zaprojektowany tak, aby sprostać standardom dzisiejszej architektury. Jest energooszczędny oraz przyjazny naturze. Wykorzystane zostały nowoczesne rozwiązania, zwiększające komfort użytkownika, oszczędności oraz zmniejszające wpływ budynku na środowisko.

wykorzystane zostałyrozwiazania zwiekszajace komfort uzytkownika, oszczednosci oraz zmniejszające wpływ budynku na środowisko

wykorzystane zostały rozwiązania zwiększające komfort użytkownika,
oszczędności oraz zmniejszające wpływ budynku na środowisko

© Jakub Nobis, Jakub Nowicki


Nasz projekt jest odpowiedzą na narastający problem spadku populacji pszczół na świecie. Umożliwi on symbiozę z człowiekiem.
Koncepcja zakłada lokalizację trzech dwukomorowych uli w ścianie wschodniej. Jako rodzinę pszczół wybrano rasę kraińską (apis Mellifera carnica) uznawaną powszechnie za jedną z najłagodniejszych.

budynek jest energooszczędny oraz przyjazny naturze

budynek jest energooszczędny oraz przyjazny naturze

© Jakub Nobis, Jakub Nowicki

Przy projektowaniu sąsiedniego ogrodu wykorzystaliśmy szereg roślin miododajnych:

  • malus sp. (jabłoń),
  • prunus domestica (śliwa domowa),
  • myosotis palurtis (niezapominajka błotna),
  • tulipa (tulipan),
  • peonia sp. (piwonia).

wykorzystano szeregroślin miododajnych

wykorzystano szereg roślin miododajnych

© Jakub Nobis, Jakub Nowicki

Panele elewacyjne umożliwią dostęp do wnętrza ula oraz występujące w nich otwory zapewnią wentylację oraz dostęp pszczół do dennicy.
Ściany ula ocieplono pianką poliuretanową oraz wełną mineralną. W celu niwelacji drgań samochodowych wykorzystaliśmy żwir na podjeździe.

koncepcja zakładalokalizację trzech dwukomorowych uli w ścianie wschodniej

koncepcja zakłada lokalizację trzech dwukomorowych uli w ścianie wschodniej

© Jakub Nobis, Jakub Nowicki

Ekologiczne rozwiązania:

  • pompa ciepła — zmniejsza emisje CO, o 20% w stosunku do kotłów gazowych, efektywnie ogrzewanie budynku,
  • zielony dach — mikroklimat, ochrona przed utratą ciepła, ochrona przed nadmiernym nagrzewaniem,
  • małe okna w elewacji północnej zapewniają naturalną wentylację,
  • duże przeszklenia zapewniają dostęp do światła dziennego od strony południowej, umożliwiają naturalne ogrzewanie budynku,
  • wysunięty podcień na ścianie południowej umożliwia dostęp do światła w zimie oraz ochronę przed promieniami słonecznymi w lato,
  • od południa zasadzone są drzewa liściaste, które chronią przed promieniami w lato i przepuszczają je w trakcie zimy, natomiast od północy znajdują się drzewa iglaste, chroniące przed utratą ciepła.

schematy energetyczne

schematy energetyczne

© Jakub Nobis, Jakub Nowicki

  • szklarnia spełnia rolę przestrzeni buforowej, gromadzi ciepło, możliwość zasłonięcia w słoneczne i ciepłe dni by ograniczyć oddziaływanie słońca,
  • budynek w całości przeszklony jest od południa, co zapewnia długi czas dostępu do światła dziennego,
  • zachodnia ściana odsunięta od samego budynku, oprócz podparcia dla dachu pełni funkcję ulu dla pszczół,
  • gruntowy powietrzny wymiennik ciepła wspomaga wentylację budynku, zmniejsza wahania temperatur budynku, czym zwiększa jego komfort cieplny,
  • przewidziano również systemy retencji wody opadowej.

 

Jakub Nobis, Jakub Nowicki


Ilustracje: © Autorzy

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE