Zobacz w portalu A&B!

Czarny kryształ. Dobra 32 projektu APA Wojciechowski Architekci

Ola Kloc
25 kwietnia '22
Dane techniczne
Nazwa: Apartamenty Dobra 32
Inwestor: Powiśle BJK
Lokalizacja: Polska, Warszawa, Powiśle
Pracownia: APA Wojciechowski Sp. z o.o.
Architekt: Marcin Grzelewski
Współpraca autorska: Tomasz Chmielewski, Maciej Drążkiewicz, Anna Drzewiecka, Magdalena Fiołka, Jarosław Kubik, Magdalena Maciąg, Paweł Majewski, Iwona Matuszczyk, Joanna Nowosadzka, Kamil Rusinek, Izabela Trzcińska
Architektura wnętrz:
APA Wojciechowski Architekci
Architektura krajobrazu: APA Wojciechowski Architekci
Konstrukcja: PF-Projekt
Techniczny projekt elewacji: Studio Profil
Generalny wykonawca: Technico facility engineering

Powierzchnie:

  • terenu
  • zabudowy
  • użytkowa
  • całkowita


 
436 m²
436 m²
3 712 m²
4 004 m²

Kubatura: 14 456 m³

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2018
2021

Na skrzyżowaniu ulic Dobrej i Zajęczej na warszawskim Powiślu stanął niedawno narożny budynek — apartamentowiec projektu zespołu z pracowni APA Wojciechowski Architekci. Mieszczący łącznie osiemnaście mieszkań obiekt sąsiaduje z takimi atrakcjami miasta jak Elektrownia Powiśle, Centrum Nauki Kopernik czy Biblioteka Uniwersytecka. Jak nowoczesny budynek wpisuje się w jedną z najmodniejszych części stolicy?

sytuacjasytuacjasytuacja

sytuacja

© APA Wojciechowski Architekci

Dłuższy bok bryły zaprojektowanej na planie zbliżonym do trapezu domyka pierzeję ulicy Zajęczej, krótszy zaś — kształtuje narożnik od strony ulicy Dobrej. W monochromatycznym i pozornie monolitycznym obiekcie dostrzec możne pewne „rozedrganie” — subtelne złamanie linii elewacji, ścięcie narożnika, delikatne różnice w teksturach czy grę światła przenikającego przez ażurowe panele na elewacjach.

rzut piętrarzut piętrarzut piętra

rzut piętra

© APA Wojciechowski Architekci

jak szlachetny kamień

Architektom z warszawskiej pracowni APA Wojciechowski Architekci zależało przede wszystkim na tym, aby — jak tłumaczą — narożnik budynku wyrzeźbiony był niczym szlachetny kamień, a przy tym przywodził na myśl skojarzenia z prostą i wielopłaszczyznową strukturą kryształu.

apartamentowiec zlokalizowany jest na skrzyżowaniu ulic Dobrej i Zajęczej na warszawskim Powiślu        architektom zależało na tym, aby narożnik budynku wyrzeźbiony był niczym szlachetny kamień

fot.: Maciej Drążkiewicz

Budynek charakteryzuje się stonowaną kolorystyką, współgrającą z sąsiednimi budynkami biurowymi oraz subtelnością detali. Duże przeszklenia elewacji od strony ulicy zostały wycofane w głąb balkonów, uzyskując dodatkową zewnętrzną powłokę w postaci stałych i przesuwnych ażurowych paneli chroniących wnętrza przed nadmiernym słońcem i przegrzewaniem — tłumaczą projektanci.

inspirowany Powiślem

Budynek podzielony jest na trzy części — cofnięty wgłąb działki parter, sześć powtarzalnych pięter tworzących główną część bryły i wieńczące całość ażurowe zadaszenie zapewniające cień na tarasach najwyżej położonych apartamentów.

Jego trójwymiarowa geometria, podzielona na trójkątne elementy, nachylone pod różnymi kątami oraz lekko zadarte krawędzie nad narożnikiem i nad wschodnim krańcem budynku, spowodują dramatyczny efekt estetyczny, mogący kojarzyć się z połamaną formą wieńczącą naturalne kryształy lub zadaszeniami peronów stacji Powiśle autorstwa Arseniusza Romanowicza i Piotra Szymaniaka — dodają architekci.

całość wieńczy ażurowe zadaszenie        elewacje zdobią ażurowe panele

fot.: Maciej Drążkiewicz

elegancki sznyt

Ciemna bryła, zgodnie z założeniem architektów, kojarzyć ma się odbiorcom z dobrą jakością, wytrzymałością i wyrafinowaniem. Projektanci zdecydowali się na wąską gamę kolorystyczną — w budynku dominują zbliżone do czerni eleganckie odcienie grafitu i antracytu zróżnicowane poprzez struktury wybranych materiałów.

Fasada uzyskała okładzinę kamienną oraz ze spieków o podobnej fakturze. Przesuwne panele elewacyjne, zadaszenie ażurowe nad budynkiem oraz inne niezbędne obróbki fasady i tarasów zostały wykonane z blach aluminiowych, lakierowanych w ciemnym kolorze — wyliczają architekci.

forma zadaszenia kojarzyć się może z zadaszeniami peronów stacji Powiśle        stałe i przesuwne ażurowe panele chronią wnętrza przed nadmiernym słońcem i przegrzewaniem

fot.: Maciej Drążkiewicz

Kamienną okładzinę parteru oraz barierki na balkonach i tarasach urozmaicają drobne akcenty z blachy w kolorze złotym.

Wnętrze apartamentowca spójne jest z tym, co na zewnątrz. Zaprojektowane przez tę samą pracownię przestrzenie w środku budynku utrzymane są w ciemnej, eleganckiej kolorystyce przeplatanej złotymi akcentami.

recepcja        we wnętrzu dominują ciemne kolory przełamane złotymi akcentami

fot.: Maciej Drążkiewicz

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022