computer zapisz w ulubionych

Dom skręcony

31 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Poznań
Pracownia: Banach Architekci

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
wkrótce

Powierzchnie:

  • działki
  • użytkowa

 

3 000 m²
250 m²

Zakręcony — dom skręcony projektu pracowni Banach Architekci.

„To był mroźny poranek, kiedy wraz z inwestorem stanęliśmy na szczycie wzniesienia, z którego roztaczał się widok na przepiękną, opadającą w kierunku strumienia działkę znajdującą się na obrzeżach Poznania. Za strumieniem rozciągały się ogromne połacie pól z przełożoną na zimę, w równe rządki glebą. To już tak pozostanie – powiedział – tłumacząc, że wszystkie sąsiadujące działki objęte są programem Natura 2000” — wspomina Piotr Banach, główny projektant pracowni Banach Architekci.

Życzeniem inwestora było stworzenie „współczesnej stodoły” — prostego domu jednorodzinnego z dwuspadowym dachem, wysokim na dwie kondygnacje salonem z antresolą i niepowtarzalnym widokiem. To z pozoru proste zadanie wymagało jednak twistu ze strony autora, który, jak sam mówi, po narysowaniu rzutu zaczął „szukać dziury w całym”.


przekształcenie bryły

© Banach Architekci

Jak pisze architekt, kierunek działki narzucił podłużny układ bryły budynku. Jednak, aby duże przeszklenie obejmowało całą część dzienną, konieczne byłoby umiejscowienie go od strony z nieco gorszym widokiem. Co więcej, takie usytuowanie domu mogłoby pozbawić mieszkańców poczucia prywatności w ogrodzie — właściwie każda osoba stojąca przed domem mogłaby bez problemu zobaczyć działkę. Niewygodne dla właścicieli byłoby także usytuowanie bramy wjazdowej do garażu, która zajmowałaby całą szerokość frontowej elewacji.


przekształcenie bryły

© Banach Architekci

Rozwiązaniem, jakie zaproponował Piotr Banach, było skręcenie parteru budynku. Dzięki temu zabiegowi wysunięta bryła garażu zasłoniła widok na ogród i jednocześnie, poprzez powstałe w ten sposób nadwieszenie piętra, utworzyła zadaszenie dla ścieżki prowadzącej do głównego wejścia. Dodatkowo, zabieg ten pozwolił na zwrócenie okien strefy dziennej w stronę malowniczego krajobrazu i pozwolił na stworzenie antresoli w dwukondygnacyjnym salonie.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5