okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Nowoczesny dom z kortenu wpisany w bieszczadzki krajobraz

Dobrawa Bies
22 grudnia '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom w Bieszczadach
Inwestor: Henniger Investment
Lokalizacja: Polska, Bieszczady
Projekt: medusa group, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Jarosław Przybyłka, Anna Gołyga, Michał Sokołowski, Michał Laskowski
Konstrukcja:

KZ STUDIO PROJEKT

Branże: WN-PROJEKT, ELSANTEAM, Eko Elprom
Powierzchnia użytkowa: 352,58 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja
 
2019
2020

Architekci z pracowni medusa group zaprojektowali dom położony na dzikich terenach Bieszczad, przy granicy Polski z Ukrainą. Architektura krytego kortenem obiektu zatapia się w górzystym pejzażu, rysując granice z przyrodą.

Dom
w Bieszczadach

kryty kortenem budynek nie ingeruje w krajobraz

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

Dom zatopiony w górzystym pejzażu zaprojektowany dla firmy Henniger Investment jest wykonany tak, aby nie wypływać negatywnie na odbiór obiektu przez mieszkańców i  wędrujących po Bieszczadach turystów. Jego architektura ma podkreślać piękno tego miejsca. Kryty kortenem budynek kadruje widok, miejscami nawet powiela go refleksami na dużych przeszkleniach.

Widoki odbijają się
w przeszkleniach

widoki powielają się w odbiciach dużych przeszkleń

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

Dom pozostaje nieogrodzony od strony drogi. Miejscami przestrzeń przenika przez bryłę, gdzie indziej nachodzi na budynek. Dach pokryty strukturą ziemną z warstwą darni wpisuje obiekt w kontekst miejsca i osłabia poczucie jego obecności na tle Otrytu — malowniczego, górzystego pasma Bieszczad.

Dom
w Bieszczadach kryty kortenem

mocna bryła budynku od strony północnej

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

Architektura skrywa się wśród zieleni, dzięki czemu otwiera dom na panoramę nakładających się na siebie bieszczadzkich szczytów. Jednocześnie nie zabiera tego widoku innym. Od strony sąsiedniej zabudowy dom przypominać miał załamanie wzgórza, natomiast od północy zachować charakter budynku, który ma swoją skalę i masę.

Kuchnia domu
w Bieszczadach

wnętrza są spójne z charakterem budynku

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

Zabudowa składa się ze strefy prywatnej z gabinetem i zapleczem rekreacyjno-wypoczynkowym oraz spa ze skrzydłem gościnnym, w którym mieści się kilka pokoi. Sporym wyzwaniem dla architektów było wpisanie budynku z tak bogatym programem funkcjonalnym w morfologię działki, jednak kiedy okrył się rdzawą powłoką oraz grubą warstwą zieleni zatracił się w pejzażu. Działka, w sposób planowany i zgodny z naturalnymi procesami zabliźniła większość śladów architektonicznej interwencji, pozostawiając na widoku wyłącznie te elementy, które podkreślić miały zaprojektowaną tektonikę terenu.

 

 
oprac.:
Dobrawa Bies

Głos został już oddany