Artykuł/projekt zostanie dodany do prywatnej biblioteki dostępnej w panelu użytkownika (wymaga zalogowania).

Single-family house in Byszyce

The plot is difficult with significant slopes - the difference in level from 345.0 to 347.5m above sea level, counting only in the place where we placed the building. But it offers a magnificent view in the direction of Beskid Makowski.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

The entrance from the road is on the north side, so it was possible to use a standard arrangement of rooms - entrance and garage with utility room on the north side, and here also two bedrooms in the attic. We placed the living area connected to the sloping garden from the south. This part of the house is quite different from the modest northern one.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

Here we have large glazing on the first floor in the dining room connected to the kitchen, the living room and also indirectly in the attic work room and the parents' bedroom, so we can enjoy the view of the mountains and the garden in the foreground from different perspectives. The part of the building next to the dining room has been moved back in order to obtain a terrace canopy and for shading large two-story windows to prevent the building from overheating in summer.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

Along the western boundary of the plot stretches a steep three-meter slope protected by dense shrubbery and trees-mainly birch trees that will form a green wall on this side of the building. Here, in a place adjacent to the kitchen and with access to the dining room, we planned a large, low-pitched roofed, intimate terrace sheltered by the building and existing greenery. Since the existing terrain falls heavily, we decided on a cantilevered terrace hanging over the slope with access to the front of the plot via a hanging wooden bridge. Below the terrace we planned a place for storing firewood to blend in with the aged wood inserts on the facades and the terrace roof structure and the aforementioned bridge.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

Wooden elements will still recur mainly on the south elevation and as variety on the front elevation and also in the naturalistic garden as thick stair elements. In the attic on this side was the master bathroom with an interesting triangular dormer fully glazed through which there is access to a small terrace over the garage. The green wall of trees and the lack of buildings on this side allowed the bathroom to be so boldly open to the surrounding greenery.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

Since the plot has a significant lateral slope, and at the same time it is quite narrow, the building on the eastern side must be heavily dug in - it cuts into the existing slope. On this side we made only a narrow circumference of the house with a retaining wall of stone gabions.

The interior of the building we tried, at least partially, to match the existing slope on the plot. Therefore, the western part of the building, i.e. on the first floor the garage, kitchen and dining room are gently lowered by two degrees in relation to the rest of the first floor. Appropriately at different levels, we also have adjacent terraces on the south side, making them fit more naturally into the existing terrain. Above the two-story dining room with a high ceiling, we have a work room with one wall almost entirely made of glass, from which it will also be possible to catch the southern light and view the mountains in a different frame. In this part and the parents' bedroom, the ceiling has been routed up to the ridge, making the wooden elements of the roof structure visible - mayflies another wooden accent referring to the exterior finish of the facade.

Dom jednorodzinny w Byszycach

Single-family house in Byszyce

© Ekoarchitekci

Głos został już oddany

INSPIRATIONS
Building acoustics - important changes for architects
Innovative solutions for modern architecture
Buglo playgrounds - more options, more fun.