Enklawa przyrodnicza Bobrowisko od 55Architekci #NagrodaWitkiewicza

24 czerwca '20
Dane techniczne
Nazwa:

Enklawa przyrodnicza Bobrowisko — ścieżka przyrodnicza ze strukturami obserwacyjnymi

Lokalizacja: Polska, Stary Sącz
Projekt: 55Architekci 
Architekci: Anna Szewczyk-Świątek, Wojciech Świątek
Współpraca autorska: Magdalena Caban
Konstrukcja: BMD, Jerzy Gąciarz
Generlany wykonawca: Budownictwo Mosty Drogi BMD sp. z o.o.
Powierzchnia terenu: 5224 m²
Powierzchnia zabudowy: 1252
Powierzchnia użytkowa: 63 m²
Kubatura: 313 m³
Projekt: 2017
Rok realizacji:  2018
Koszt inwestycji: 1 520 612 PLN
Inwestor:  Gmina Stary Sącz

Enklawa przyrodnicza Bobrowisko w Starym Sączu otrzymała w 2018 roku I miejsce w kategorii przestrzeń publiczna w 9. edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza. Poniżej przypominamy zwycięski projekt autorstwa Anny Szewczyk-Świątek i Wojciecha Świątka z 55Architekci.

Enklawa Przyrodnicza Borowisko, położona w widłach Dunajca i Popradu w Starym Sączu stała się kolejnym, po platformie w Woli Kroguleckiej, celem krótkich wycieczek. Realizację nagrodzono za nieinwazyjne działanie w środowisku przyrodniczym. Jak czytamy w uzasadnieniu jury:

Kameralna skala, wyszukana lokalizacja, pięknie dobrany materiał i oryginalna forma doskonale wpisana w krajobraz budują przekonanie, że nasze budowanie może też być częścią natury.

Kładka przebiega
przez teren dawnej żwirowni

kładkę wybudowano na terenie dawnej żwirowni

fot.: Dariusz Ptak  © 55Architekci

kładka nad rewirem bobrów

Projekt Bobrowiska powstał by udostępnić wyjątkowe miejsce — przekształcony przez naturalną sukcesję teren byłej żwirowni. Koncepcja kładki w pobliżu rewiru bobrów, wraz z dwiema strukturami obserwacyjnymi jest odpowiedzią architektów na brak miejsc publicznych w atrakcyjnych krajobrazowo terenach podmiejskich. Miejsce położone poza utartymi szlakami, w rozwidleniu górskich rzek, w zamyśle inicjatorów ma pełnić funkcję edukacyjną, uwrażliwiającą na piękno przyrody i uświadamiające jej siłę.

drewniana kładka prowadzi do punktu obserwacyjnego

fot.: Jakub Adamczyk © 55 Architekci

w otoczeniu przyrody

Cechą charakterystyczną przestrzeni jest jej kameralny, nieinwazyjny charakter, zachowany dzięki rozwiązaniom architektonicznym. Przyjęte rozwiązania — kładka zachodząca na tereny podmokłe i wodę oraz brak balustrad powodują uważność pozwalającą na czujną obserwację otoczenia. Kładka o organicznym przebiegu pozwala na stopniowe przyswajanie widoku, z różnych perspektyw.

przekrój struktury
obserwacyjnej

zaprojektowana trasa pozwala na stopniową obserwację przyrody

© 55 Architekci

natura krok po kroku

Zaprojektowana trasa pozwala na stopniowe zapoznawanie się z przyrodniczym fenomenem Bobrowiska. Przewidziany przebieg i forma pomostu ma pozwolić na bezpośredni kontakt z naturą, podkreślić jej siłę i ekspansywność, ale też ukazać widzowi jej zmienność. Projektowane dojścia do struktur obserwacyjnych dozują wrażenia wizualne. Na krótko uspokajają percepcję, kreując stan oczekiwania. Natomiast czatownie wykonane z surowego drewna usytuowano w miejscach, w których często pojawiają się bobry, łabędzie i inne zwierzęta charakterystyczne dla regionu.

Nieregularne otwory
w punkcie obserwacyjnym

otwory kierują wzrok na miejsca, w których najczęściej pojawiają się zwierzęta 

fot.: Wojciech Świątek © 55 Architekci

Nieregularne otwarcia w poszyciu zasłaniają użytkowników i pozwalają na swobodną obserwację przyrody. Aspektu edukacyjnego dodają niewielkie dioramy przedstawiające etapy powstawania miejsca oraz zwracające uwagę na najważniejsze elementy kontekstu przyrodniczego. Na terenie obiektu umieszczono również grawerowane tablice z wizualnymi i tekstowymi informacjami o lokalnej faunie i florze. Drewno — główny materiał budowlany będzie ulegał ciągłym, stopniowym zmianom, coraz bardziej wtapiając się w otoczenie.

Przypominamy że tylko do 30 czerwca br. trwa nabór zgłoszeń do kolejnej 10.edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza.

 

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości 55Architekci

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
FORMICA