Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Katarzyna Ekwińska – „SLAB — adaptacja hali przemysłowej na centrum wspinaczkowe”

08 lutego '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „SLAB — adaptacja hali przemysłowej na centrum wspinaczkowe”
Autorka: Katarzyna Ekwińska
Uczelnia: Wydział Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, kierunek: architektura wnętrz
Promotorzy:

dr hab. Grzegorz Maślewski prof. UMK, Aleksandra Truchel

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Projekt stanowi kompleksowe opracowanie centrum wspinaczkowego wyposażonego w niezbędne narzędzia do uprawiania wspinaczki sportowej. Oprócz ścian przeznaczonych do wspinania w projekcie znalazły się też zaplecze treningu ogólnorozwojowego oraz kawiarnia. Obiekt spełnia wymogi, jakie stawia przed nim uprawianie wspinaczki w różnym stopniu zaawansowania, umożliwia organizację zawodów, a także stanowi dobre miejsce spotkań i popularyzacji tego sportu; to przyjazna i nowoczesna przestrzeń. Centrum zyskało nazwę „SLAB”, co z języka angielskiego oznacza „połóg” — jedną z formacji wspinaczkowych, i jest połączeniem pasji wspinaczkowej i projektowej autorki.

Bulderownia z kamieniem bulderowym

bulderownia z kamieniem bulderowym

© Katarzyna Ekwińska

W obliczu prawdziwego rozkwitu wspinaczki sportowej w ostatnim czasie, temat tej pracy wydaje się bardzo aktualny. Za sprawą igrzysk olimpijskich w 2021 roku w Tokio, podczas których zadebiutowała wspinaczka, sport ten zmienia swój charakter: z nieco niszowego staje się coraz popularniejszy, a wraz z rosnącą liczbą amatorów, dynamicznie rozwija się branża ścian wspinaczkowych. W projektowanej hali zostały wydzielone trzy odrębne strefy wspinania.

Przekrój A-A z widokiem na ściany do wspinania z liną

przekrój A-A z widokiem na ściany do wspinania z liną

© Katarzyna Ekwińska

Ściany do wspinania z liną mierzące 12 metrów wysokości stanowią pierwszą z nich. Są wyposażone w trzydzieści osiem stanowisk asekuracyjnych, w tym piętnaście z przyrządem do autoasekuracji. Dzięki dużej powierzchni i bardzo zróżnicowanym formacjom ściana daje możliwość przykręcenia ogromnej liczby dróg o najróżniejszych stopniach trudności oraz charakterze.

Skala trudności bulderów

skala trudności bulderów

© Katarzyna Ekwińska

Drugą strefę stanowi część do wspinania bulderowego — bulderownia. Ściany osiągają tam 4,5 metra wysokości, a u ich podstawy projekt przewiduje jako zabezpieczenie materac. Strefa ta została wyposażona w skalę trudności poszczególnych bulderów. Kolor chwytów wyznacza trudność danego bulderu, dzięki czemu wspinaczom odwiedzającym centrum łatwiej jest się odnaleźć na ścianie.

Strefa wspinania dla dzieci, przeszkody

strefa wspinania dla dzieci, przeszkody

© Katarzyna Ekwińska

W ostatniej strefie zostały zaprojektowane ściany typu Fun Climb — jest to bezpieczna, wydzielona powierzchnia, gdzie najmłodsi będą mieli szansę zaprzyjaźnić się ze wspinaniem. Drogi wspinaczkowe stanowią formę przeszkód i odbiegają charakterem od tych tradycyjnych. Całość przybiera kształt wspinaczkowego placu zabaw. Ponadto znajduje się tam ścianka bulderowa o wysokości 3 metrów. W ramach dodatkowej atrakcji do strefy można dostać się uwielbianą przez dzieci zjeżdżalnią.

Centralne ujęcie na kawiarnie i wejście

centralne ujęcie na kawiarnie i wejście

© Katarzyna Ekwińska

Na parterze również bardzo istotną przestrzeń stanowi kawiarnia. To miejsce relaksu i spotkań. W projekcie znajdują się dwie części, symbolicznie wydzielone kolorem — pierwsza z nich przypomina kształtem tradycyjną kawiarnię, a druga stanowi podest do swobodnego spędzania czasu.

Podest z biblioteczką

podest z biblioteczką

© Katarzyna Ekwińska

Wspomniany podest to część funkcjonalnego boksu, w skład którego wchodzą: toalety, pomieszczenie do karmienia, magazyn chwytów wspinaczkowych z wydzielonym miejscem do mycia i ujęcie darmowej wody pitnej. Sam podest może w każdej chwili przybrać formę małej sceny do różnego rodzaju prelekcji. Znajduje się tam także biblioteczka z literaturą wspinaczkową.

Rzut boxu funkcjonalnego

rzut boxu funkcjonalnego

© Katarzyna Ekwińska

Na piętrze zaplanowano szatnie wraz z toaletami wyposażonymi w natryski. W części otwartej znajdziemy strefę siłowni ze sprzętami typu bieżnia, drążki, rower stacjonarny. Miejsce to stanowi także punkt widokowy na całą halę, ma to szczególne znaczenie podczas rozgrywanych zawodów sportowych.

Klatka schodowa

klatka schodowa

© Katarzyna Ekwińska

Szatnie oraz toalety zostały ubrane w elementy nawiązujące do wspinania, takie jak chwyty wspinaczkowe czy grafiki z przewodnika skalnego, a same szafki w oryginalne oznaczenia — poszczególne wyceny ze skali trudności wspinaczkowej.

Szatnia damska

szatnia damska

© Katarzyna Ekwińska

Autorka przygotowała także wirtualny spacer po projekcie SLAB.

Katarzyna EKWIŃSKA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

IGP-DURA®one – system powlekania proszkowego
Dachówki na elewacji – trend w architekturze 2024
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
INSPIRACJE