WALA - uchwyty do drzwi [BIM]

LAW_21, czyli dom dwupokoleniowy projektu 081 architekci

Dobrawa Bies
28 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: dom dwupokoleniowy LAW_21
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Lubartów
Pracownia: 081 architekci
Powierzchnia zabudowy: 131,82 m²
Powierzchnia użytkowa: 165,19 m²
Szerokość:

17 m

Głębokość:

15,20 m

Maksymalna wysokość:

8,15 m

Kubatura całkowita:

804,09 m³

Projekt:

2021

LAW_21 nawiązujący do stylu nowoczesnej stodoły został opracowany przez 081 architekci jako dom dwupokoleniowy — wiejską bazę wypadową dla młodego małżeństwa oraz dom dla rodziców inwestorki. Powstający w Lubartowie budynek wyróżnia się podziałem na dwie bryły — klasyczną z dwuspadowym dachem oraz przylegający do niej parterowy prostopadłościan.

LAW_122 to dwie
bryły

LAW_122 to dwie bryły

© 081 architekci

Układ funkcjonalny domu również został podporządkowany podziałowi na dwie bryły — wyższa, pokryta blachą to strefa wejścia oraz przestrzeń prywatna i kuchnia i wejście na piętro. Betonowy prostopadłościan zawiera strefę dzienną połączoną z zadaszonym tarasem.

Jako materiału elewacyjnego architekci użyli obecnej w najbliższym sąsiedztwie blachy oraz betonu.

Dzięki zasadzie jeden materiał na jednej bryle udało się uzyskać nowoczesną, a jednocześnie spójną z otoczeniem zabudowę — dodają architekci.

Dom dwupokoleniowy

materiały elewacyjne to blacha i beton

© 081 architekci

Dobrawa Bies: Wasze projekty są bardzo charakterystyczne: mocne formy, kontrastowe bryły, minimalizm. Jacy klienci trafiają do pracowni? Często dostajecie „wolną rękę”? Jak było w tym przypadku?

081 architekci: Do pracowni zazwyczaj trafiają klienci, którym nasza linia stylistyczna się po prostu podoba. Dzięki spójnemu stylowi wszystkich naszych projektów klienci, którzy decydują się na współpracę z nami, od początku wiedzą czego mogą się po nas spodziewać. Dzięki temu pierwsze prezentacje nigdy nie spotykają się z totalnie negatywnym szokiem :)

LAW_21, rzut parteru       LAW_21, rzut piętra

LAW_21, rzut parteru i piętra

© 081 architekci

Dobrawa: Działka niejako wymusiła na Was inne podejście do projektowania. Od czego zaczęliście?

081 architekci: Działka w klasycznym układzie łanowym z nieregularną linią zabudowy i gęstym sąsiedztwem, narzuciła podejście do kształtowania otwarć widokowych i funkcjonalnych. Od strony południowej oraz zachodniej budynek zamknęliśmy na sąsiadów, oraz drogę. Natomiast strefa dzienna została maksymalnie przeszklona na północ, co zapewnia intymność użytkownikom oraz otwarcie widokowe na ogród — szybko wychodził z tego fajny rozkład i fajna bryła, dlatego od szkiców szybko przeszliśmy do finalizowania etapu koncepcji.

LAW_21, dwie bryły

od strony drogi i sąsiednich budynków dom jest zamknięty

© 081 architekci

Dobrawa: Dom dzieli się na dwie kontrastujące ze sobą bryły, również ich układ funkcjonalny jest podzielony. Inwestorzy nie byli zaskoczeni takim rezultatem? Z jakimi wymaganiami się do was zgłosili?

081 architekci: Dom projektowany jest jako dom dwupokoleniowy: wiejska baza wypadowa dla młodego małżeństwa oraz docelowy dom dla rodziców pani inwestor. W blaszanej, wyższej bryle znajduje się strefa wejścia, z której bezpośrednio można przejść do pokoju rodziców, kuchni oraz na piętro. Ulokowane na poddaszu trzy pokoje w całości dedykowane są wypoczynkowi okazjonalnemu. W betonowym prostopadłościanie zaproponowaliśmy strefę dzienną: przestronny salon z jadalnią, które mają bezpośrednie wyjście na duży, zadaszony taras z zewnętrzny jacuzzi. Inwestorzy byli zadowoleni z takiego podziału, bo takiego właśnie oczekiwali. Strefa wejścia w naturalny sposób dzieli dom na trzy funkcjonalne części i maksymalnie skraca komunikację między nimi — to właśnie spodobało się inwestorom.

LAW_21, duży taras

zadaszony taras sprawia wrażenie kontynuacji salonu

© 081 architekci

Dobrawa: Dużym atutem domu jest sporych rozmiarów taras oraz przeszklenia. Opowiedzcie, proszę o rozwiązaniach projektowych.

081 architekci: Duży ogród i wiejskie, spokojne otoczenie dało nam możliwość maksymalnego otworzenia się na zewnętrze. Stąd duży taras — płynne przejście z wnętrza do zewnętrza i na odwrót. Wrażenie to potęgują duże przeszklenia, dzięki którym taras sprawia wrażenie kontynuacji salonu. Chcieliśmy by natura, w jak największym stopniu przenikała do środka.

Dobrawa: Największe wyzwanie i największy powód do dumy to?

081 architekci: Wyzwania to klasycznie: etap realizacji, aby minimalistyczna bryła z dopracowanymi detalami powstała dokładnie tak, jak została zaprojektowana (co wymaga dużej koordynacji między wykonawcami). Powód do dumy będzie, jeśli to się uda :)

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Klasyczny urok drewna – profile okienne VEKA SPECTRAL
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022