Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Los Angeles w Gliwicach – grafitowy dom projektu medusa group

13 maja '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom w Gliwicach
Lokalizacja: Polska, Gliwice
Projekt: medusa group, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Zespół projektowy: 
Daria Cieślak, Konrad Basan, Marcel Badetko
Konstrukcja: Statyk
Powierzchnia terenu:
9849 m²
Powierzchnia zabudowy:
733 m²
Powierzchnia użytkowa: 542 m²
Powierzchnia całkowita:
724 m²
Rok projektu: 2013
Rok realizacji: 2018
Inwestor:  Prywatny

Gdyby zmienić nieco otoczenie dom zaprojektowany przez medusa group mógłby równie dobrze znajdować się na hollywoodzkim wzgórzu. Płaski dach, duże przeszklenia, ekspozycja na południe i naturalna dekoracja w estetyczny sposób przenikająca do wnętrza. Takie wille rzeczywiście zdobią ulice zachodniego wybrzeża USA, jednak świetnie sprawdzają się również na Górnym Śląsku.

Architekci z medusa group nie zastali jednorodnej stylistycznie architektury wokół działki, na której miał stanąć dom, dlatego zwrócili się w stronę funkcjonalnych potrzeb inwestora. Postanowili też wykorzystać krajobrazowe walory okolicy. Prosta kompozycja, zaprojektowana z oszczędnością środków wyrazu, mimo to nie stała się nudna. Dyskretne, ale efektowne rozwiązania zapewniły budynkowi oryginalność.

LA na Górnym Śląsku

Dom w Gliwicach - patio

W południowej części parteru zlokalizowano przylegający do patio przestronny salon połączony z jadalnią

fot. dzięki uprzejmości medusa group

Projektanci postanowili otworzyć dom od strony południowej dużymi przeszkleniami. Pierwsze piętro horyzontalna masywna bryła, została niejako podwieszona, dzięki czemu architektom udało się odciążyć formę budynku. Parter został cofnięty względem obrysu dachu — tak powstała przestrzeń niemal w pełni okalająca dom. Architekci wzbogacili ją o tarasy, oczko wodne oraz ogród żwirowy. Zawieszona część dachu podkreśla półprywatny charakter tego obszaru, a w słoneczne dni może przynosić cień. Wieczorami podświetlone arkady wokół domu tworzą niepowtarzalny klimat, a blask padający z lamp odbija się w oczku wodnym wypełnionym kamieniami.

funkcjonalny dom

Architektom zależało na spełnieniu funkcjonalnych wymogów inwestora. Na parterze od strony północnej została umieszczona główna strefa wejścia, połączona z garderobą. Od strony wschodniej znalazł się garaż, który pomieści dwa samochody, pomieszczenia gospodarcze oraz kuchnia. W południowej części parteru zlokalizowano przylegający do patio przestronny salon połączony z jadalnią. To z tej strony zbudowane zostało oczko wodne. Pokój dzienny przenika się z ogrodem, dzięki przesuwnym szklanym drzwiom, prowadzącym na taras.

Dom w Gliwicach - przysłonięty taras

 w słoneczne dni gra cienia i światła przynosi ciekawe efekty wizualne

fot. dzięki uprzejmości medusa group

Patio oddziela strefę dzienną od części rekreacyjnej, w której znalazło się niewielkie spa i siłownia. Na piętro kierują schody zbudowane między wejściem głównym a pokojem dziennym. Tam architekci zdecydowali się podzielić przestrzeń na dwie niezależne części. Jedna  od wschodu mieści sypialnię główną z garderobą, łazienką i gabinetem. Druga od północy to pokój dziecka z łazienką i biblioteką.

Dom zyskał na szlachetności i elegancji, dzięki pokryciu elewacji okładziną z płyt kompozytowych w kolorze grafitowym. Na płytach zasłaniających w części fragmenty tarasu wycięto drobne kwadraciki, co dodało bryle oryginalności w słoneczne dni gra cienia i światła przynosi ciekawe efekty wizualne.


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta