okno zamknie się za 5

Z lat 60. XX wieku do dzisiaj – metamorfoza domu jednorodzinnego projektu O2 architekci

computer zapisz w ulubionych

Z lat 60. XX wieku do dzisiaj – metamorfoza domu jednorodzinnego projektu O2 architekci

20 maja '20
Dane techniczne
Nazwa:    Przebudowa domku z lat 60. XX wieku
Lokalizacja: Polska, Kraków
Projekt: O2 architekci
Powierzchnia użytkowa: 230 m²
Inwestor: Prywatny
Rok projektu: 2020
Rok realizacji: 2020/2021

Coraz więcej właścicieli domówkostek i innych, dziś już nie tak nowoczesnych, decyduje się na ich przebudowę. Kierują się przede wszystkim chęcią nadania obiektowi bardziej współczesnego wyglądu, ale i funkcjonalnego rozplanowania pomieszczeń. Takie domy nie zawsze potrzebują wielu środków, za pomocą których nadaje im się nowe życie. Wystarczy dobry pomysł!

Niewielki dom stojący w Krakowie został wybudowany w latach 60. ubiegłego wieku metodą gospodarczą. Wzniesiono go na rzucie zbliżonym do kwadratu. Składało się na niego przyziemie pełniące funkcję gospodarczą, znajdujące się na poziomie terenu, parter, na który można wejść przez obudowaną klatkę schodową od frontu oraz nieużytkowany strych.

Projekt przebudowy pierwotne założenia

Pierwotnie projekt jego przebudowy zakładał pozostawienie jak największej ilości oryginalnych elementów i zamiast ich wymiany — poddania renowacji. Celem projektantów z O2 architekci było przystosowanie domu do potrzeb mającej w nim zamieszkać rodziny. Wstępna koncepcja zakładała pozostawienie podstawowej struktury budynku — ścian zewnętrznych, stropu nad przyziemiem oraz połaci dachowych. Jednakże nowo projektowane elementy, których zadaniem było usprawnienie funkcjonalne wnętrza, wpłynęły również na zewnętrzny kształt domu, nadając mu bardziej nowoczesnego wyrazu.

Metamorfoza domu jednorodzinnego - przed przebudową

niewielki dom stojący w Krakowie został wybudowany w latach 60. ubiegłego wieku metodą gospodarczą

fot. O2 Architekci

Metamorfoza starego domu

Architekci podążyli w tym kierunku bieg klatki schodowej został odwrócony o 180 stopni, co pozwoliło na otwarcie przyziemia na część parterową. Został zaprojektowany przeszklony hall wejściowy, który połączył przyziemie z garażem powstałym w wyniku przebudowy budynku gospodarczego. Hall prowadzi zarówno do strefy przyziemia, jak i do strefy dziennej na poziom parteru. W tej pierwszej zaplanowano domowe biuro, mini spa i pomieszczenie techniczne. W drugiej zlokalizowano kuchnię, jadalnię, obszerną świetlicę z możliwością wydzielenia pracowni dla Pani domu oraz węzeł sanitarny. Na tym poziomie powstaną dwa tarasy od frontu domu na „zielonym” dachu bryły łącznika i na jego tyłach ogrodowy.

Projektanci postanowili rozbudować poddasze, by umieścić tam strefę nocną, na którą prowadzić będą jednobiegowe stalowe schody z drewnianymi stopnicami. Wraz z odsłoniętą cegłą murów i naturalnym drewnem podłóg, stanowić będą bazę dla skandynawsko-industrialnej aranżacji wnętrz. Znajdujące się na samej górze pomieszczenia zostaną doświetlone przez okna dachowe.

Metamorfoza starego domu - rzut pierwszego poziomu

przeszklony hall wejściowy połączył przyziemie z garażem powstałym w wyniku przebudowy budynku gospodarczego

© O2 Architekci

Bezpośrednie sąsiedztwo domu jest mocno zróżnicowane, zarówno jeśli chodzi o skalę budynków, ich styl, kształty dachów i zastosowane materiały, dlatego trudno było doszukiwać się kontekstu. Projektantom zależało więc, by nawiązać do architektonicznej tradycji tego miejsca, której ten dom może być ostatnim przykładem. Dzięki temu w formie budynku można odnaleźć jego pierwotny wygląd. Połączenie lokalnych materiałów kamienia, jasnego tynku, ceramicznej dachówki ze współczesnymi rozwiązaniami dużymi przeszkleniami i „zielonymi” tarasami, sprawi, że dom zawrze w sobie tradycję i nowoczesność.


oprac.: Basia Hyjek

inne w tej kategorii

Pomijając godziny telewizyjnych transmisji superważnych, historycznych wydarzeń, dwa razy w życiu widziałem miasta, [...]

Gdyby zmienić nieco otoczenie dom zaprojektowany przez medusa group mógłby równie dobrze znajdować się na hollywoodzkim [...]

Mimo iż pracownia 89° nie wygrała konkursu na projekt Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie, warto jednak [...]

Głos został już oddany