Zobacz w portalu A&B!

Nowy apartamentowiec przy Bernardyńskiej we Wrocławiu

Wiktor Bochenek
14 stycznia '22

Obok Muzeum Architektury i Poczty Głównej we Wrocławiu zostanie wybudowany nowy budynek mieszkalny — Bernardyńska. Koncepcja apartamentowca opracowana przez studio Maćków Pracownia Projektowa zakłada wpasowanie się w strukturę miejską za pomocą bryły i materiału.

apartamentowiec przy
ulicy Bernardyńskiej

apartamentowiec przy ulicy Bernardyńskiej

© Maćków Pracownia Projektowa

Przy ulicy Bernardyńskiej naprzeciw dawnego kościoła klasztoru Bernardynów przez wiele lat znajdował się parking, który zostanie zastąpiony nowoczesnym budynkiem mieszkalnym. Wyjątkowy fragment miasta wzbogacić ma się o dodatkową przestrzeń mieszkalną wraz z nowym placem. Apartamentowiec ma również odwoływać się do detalu architektonicznego budynków wokół, co pozwala na zachowanie spójności.

plac pomiędzy budynkami

Architekci w ramach projektowania apartamentowca stworzy niewielki, trapezoidalny plac łączący ulicę Janickiego z Bernardyńską.

Zgodnie z zaleceniami planistycznymi, postanowiliśmy rozbić bryłę projektowanego obiektu tak, aby wykształcić ogólnodostępną przestrzeń publiczną. W ten sposób powstał kameralny plac, który domykać będzie jedna z najpiękniejszych wrocławskich dominant: ściana kościoła dawnego klasztoru Bernardynów — opowiada Zbigniew Maćków, właściciel Maćków Pracownia Projektowa.

widok na kościół
z placu ukształtowanego między przejściami

widok na kościół z placu ukształtowanego pośrodku bryły budynku

© Maćków Pracownia Projektowa

Przejście, które będzie dostępne dla wszystkich, otwiera widok na gotycką bryłę kościoła z barokowym szczytem. Posadzka na placu ma być oszczędna w środkach, jednocześnie tworząc miejsce, w którym można odpocząć. Na placu znaleźć ma się niewielka ilość zieleni — dopełniająca charakter miejsca.

architektura

Apartamentowiec przy ulicy Bernardyńskiej ma być obiektem, który jednocześnie nawiązuje do swojego otoczenia przez materiały, bryłę i wielkość, a jednocześnie jest obiektem w pełni nowoczesnym.

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© Maćków Pracownia Projektowa

Zależało nam na stworzeniu wielkomiejskiej architektury, która skalą, jakością materiałów i detalem nawiązywałaby do najlepszych tradycji z przeszłości. Zastosowaliśmy charakterystyczne dla Wrocławia gzymsy koronujące, wycofanie ostatnich dwóch kondygnacji czy podcięte partery. Na to nałożyliśmy współczesny język architektury oparty na gramatyce klinkieru. Rytmy pilastrów flankujących loggie, ich forma i tektonika wprost odnoszą się do pierwszego wrocławskiego drapacza chmur, znajdującego się w pobliżu Okręgowego Urzędu Pocztowego — tłumaczy Zbigniew Maćków.

Najbardziej interesującym elementem budynku jest rozwiązanie elewacji. Zastosowany naprzemienny rytm płytszych i głębszych loggii ma odzwierciedlać nie tylko układ konstrukcyjny, ale również strukturę funkcjonalną.

przekrój elewacji budynku

przekrój elewacji budynku

© Maćków Pracownia Projektowa

Materiał użyty na elewacji to płyta klinkierowa — tworzywo nawiązujące do historycznie używanej cegły. W ten sposób projektanci odwołują się do tradycji architektonicznych okolicy — zespołu pobernardyńskiego, ale również gmachu Poczty Głównej autorstwa Lothara Neumanna. Płyty klinkierowe mają nadać bryle właściwej proporcji i lekkości. Płyta układana jest w charakterystyczny wątek jodełki.

Dla architektów równie istotna była spójnośćkompletność — balustrady, stolarka i płyta klinkierowa utrzymana została w jednej, stonowanej gamy kolorystycznej.

dla projektantów istotne
było, żeby obiekt wtopił się w otoczenie

dla projektantów istotne było, żeby obiekt wtopił się w otoczenie

© Maćków Pracownia Projektowa

wnętrze

Wielkość mieszkań w budynku wielorodzinnym przy ulicy Bernardyńskiej będzie zróżnicowana — od trzydziestu do nawet dwustu metrów kwadratowy. Największe zaprojektowane zostały na najwyższym piętrze — najważniejsze mieszkania mają nawet trzy i pół metra wysokości.

hol wejściowy

hol wejściowy

© Maćków Pracownia Projektowa

W budynku stworzona zostanie specjalna przestrzeń coworkingowa dostępna dla mieszkańców, w tym pełnowymiarowa sala do squasha, siłownia i SPA.

dopasowanie

Najważniejszą cechą budynku wielorodzinnego przy ulicy Bernardyńskiej jest dopasowanie do architektury zastanej, uwidaczniające się w wykorzystanym materiale, skali i wprowadzeniu niewielkiego placu. Architektura budynku unika jednak rozwiązań historyzujących, używając nowoczesnych form.

apartamentowiec od strony
ulicy bernardyńskiej

apartamentowiec od strony ulicy bernardyńskiej

© Maćków Pracownia Projektowa

oprac. Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022