computer zapisz w ulubionych

Pod światłami latarni

11 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: Railway Reconstruction Bureau / Pacific Engineers & Constructors, Ltd.
Lokalizacja: Tajwan, Kaohsiung
Pracownia: Mecanoo 

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2014-2016
2014-2024

Wraz z rozwojem transportu pojawia się problem logistycznych rozwiązań dla rozbudowanych węzłów komunikacyjnych. Umożliwienie podróżującym sprawnego przesiadania się między poszczególnymi środkami transportu jest nie lada wyzwaniem. Sprawy nie ułatwia chęć wprowadzenia ciekawej i nowoczesnej architektury w istniejącą tkankę miejską i uwzględnienie w niej obszernych terenów zielonych. Przekonajcie się sami, jak z tym problemem poradzili sobie architekci holenderskiego studia Mecanoo.

Nowa stacja w Kaohsiung jest ukoronowaniem olbrzymiego projektu podziemnej kolei Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project. Nowa stacja obejmuje węzeł komunikacyjny integrujący pociągi, metro, lokalne i międzymiastowe połączenia autobusowe, taksówki i rowery. Jako kluczowy projekt dla przekształcenia miasta, naziemna stacja została rozwiązana tak, aby zwiększyć teren cennej, zielonej przestrzeni miejskiej oraz zaktywizować lokalną społeczność.

szkic

© Mecanoo

Jak piszą autorzy projektu, najważniejsze wydarzenia w tajwańskich wioskach odbywają się na ich głównym placu, na wprost świątyni oświetlonej tradycyjnymi, czerwonymi latarniami. Centralna hala stacji w Kaohsiung jest współczesnym tego odpowiednikiem — zatopionym placem, który rozwija się pod jasnym sufitem pełnym owalnych lamp.

Ogromne zadaszenie stacji o organicznej formie pełni funkcję zielonego łącznika pomiędzy poszczególnymi środkami transportu i reprezentuje przyszłościową wizję Kaohsiung jako miasta zrównoważonego. Za pomocą biegnącej ze wschodu na zachód ścieżki rowerowej, wielopoziomowy teren stacji wprowadza sporych rozmiarów publiczną przestrzeń do centrum miasta.

rzut dachu

© Mecanoo

Rozległe, zielone zadaszenie chroni centralną halę — publiczny plac, przed tropikalnym klimatem Kaohsiung tak, jak robiłyby to ogromne drzewa. Tutaj ludzie mogą się spotkać, cieszyć orzeźwiającym wiatrem i brać udział w organizowanych na stacji wydarzeniach — targu, mobilnej bibliotece czy operze na wolnym powietrzu. 

Zachowany dawny budynek stacji zostanie przeniesiony do swojej pierwotnej lokalizacji, osłonięty nowym sklepieniem symbolicznie połączy stare i nowe Kaohsiung.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5