Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Event Lighthouse. Projekt centrum kulturowo-ekspozycyjnego w Wellington

26 stycznia '22

Klaudia Trębska, absolwentka architektury Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała centrum kulturowo-ekspozycyjne na plaży w Wellington w Nowej Zelandii. Event Lighthosue to obrotowy pawilon plażowy zainspirowany sposobem funkcjonowania latarni morskiej oraz nawiązujący do historycznego budynku, działającego w tym miejscu do lat 80. XX wieku.

Prezentowany projekt to praca inżynierska Klaudii Trębskiej, wykonana na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej, pod kierunkiem dr Marka Lambera.

Projekt Event Lighthouse, widok od strony promenady

projektowany obiekt znajduje się przy nadmorskiej promenadzie

© Klaudia Trębska

Obszar wybrany przez autorkę znajduje się przy nadmorskiej promenadzie Oriental Parade, w bezpośrednim sąsiedztwie zatoki Oriental Bay, u podnóża góry Wiktorii w Nowej Zelandii. Lokalizacja ta była sporym wyzwaniem dla studentki podczas projektowania obiektu architektonicznego, który miał pełnić funckję tła dla wydarzeń zarówno w przestrzeni ulicy, jak i plaży. Idea projektowa Klaudii Trębskiej opiera się na połączeniu tych dwóch płaszczyzn (plaży i ulicy) i stworzeniu wielofunkcyjnego budynku, który dzięki swojej strukturze, będzie dostosowywał się do różnorodnych funkcji kulturalnych.

Projekt Event Lighthouse, plan zagospodarowania terenu

plan zagospodarowania terenu

© Klaudia Trębska

obracający się budynek zainspirowany latarnią morską

Moją inspiracją był sposób funkcjonowania latarni morskiej, która emituje światło, aby oznakować niebezpieczeństwo na morzu. Stworzyłam obiekt, który, podobnie jak latarnia morska, jest widoczny z dużej odległości dzięki iluminacji świetlnej. Jednak funkcja nawigacyjna przejawia się tutaj poprzez zaznaczanie wydarzeń kulturalnych, a nie zagrożenia na morzu. Obracający się pawilon, w zależności od przyjmowanej pozycji, wskazuje jakiego typu będzie to wydarzenie oraz zapewnia niezbędną oprawę oświetleniową — tłumaczy autorka.

Lokalizacja budynku historycznego

autorka chciała nawiązać do dawnego pawilony plażowego

© Klaudia Trębska

nawiązanie do dawnego pawilonu plażowego

Ideę pawilonu obrotowego Klaudia odniosła również do półokrągłej bryły historycznego budynku „Band Rotunda”, który został wybudowany w tym miejscu na początku XX wieku. Jak mówi architektka, w dolnej kondygnacji obiektu znajdowały się szatnie oraz toalety, natomiast otwarty pawilon służył jako miejsce publicznych występów muzycznych. W latach 80. XX wieku pawilon został rozebrany, a w jego miejscu wzniesiono istniejącą obecnie, dwukondygnacyjną restaurację z tarasem widokowym. Z przeprowadzonych analiz projektowych wynika, że forma aktualnego budynku stanowi przeszkodę w poruszaniu się po plaży, a elewacja od strony ulicy Oriental Parade ogranicza widok na zatokę.

Event Lighthouse w symboliczny sposób czerpie inspirację i jednocześnie upamiętnia półkolisty zarys fundamentów dawnego pawilonu plażowego. Z tego względu punkt obrotu projektowanego pawilonu jest wytyczony w miejscu geometrycznego środka koła, na którym opierał się historyczny budynek — dodaje autorka.

 Projekt Event Lighthouse w trakcie obrotu

równoległe ułożenie pawilonu pełni funkcję „bramy” na plażę

© Klaudia Trębska

wielofunkcyjny, mobilny obiekt

Mechanizm obrotowy budynku umożliwia zmianę pozycji pawilonu o 90 stopni. Najbardziej charakterystyczne są dwa skrajne ustawienia pawilonu — prostopadłe oraz równoległe do nabrzeża. Mobilna forma pawilonu umożliwia na wieloaspektowy odbiór jego architektury, odpowiada na potrzeby użytkowników budynku oraz stwarza liczne możliwości aranżacji przestrzeni podczas odbywających się wydarzeń kulturalnych.

Projekt Event Lighthouse, schemat funkcjonalny

różne ułożenie pawilonu

© Klaudia Trębska

Równoległe do nabrzeża ustawienie pawilonu pełni formalną funkcję „bramy” na plażę, a także zaznacza wejście do toalet publicznych. W przestrzeni pod projektowanym budynkiem autorka zaplanowała miejsce na ekspozycję wystaw plenerowych. Po zmroku pawilon oświetla promenadę, zapewniając bezpieczeństwo użytkowania budynku, a ponadto stanowi dostrzegalny ze sporej odległości punkt orientacyjny.

Projekt Event Lighthouse nocą

po zmroku pawilon jest również punktem orientacyjnym

© Klaudia Trębska

Natomiast ustawienie pawilonu w pozycji prostopadłej do nabrzeża przekształca go w punkt widokowy na zatokę oraz miejsce ekspozycji wystaw wewnętrznych. W przestrzeni pod pawilonem znajduje się wtedy wysunięte w morze molo, na którym mogą odbywać się występy muzyczne i taneczne oraz pokazy mody. W przypadku wydarzeń sportowych — np. mecze siatkówki plażowej, płaszczyzna bocznej elewacji pawilonu może służyć jako tablica wyników, a także jako ekran do wyświetlania filmów podczas seansów kina plenerowego.

Projekt Event Lighthouse, rzuty

Event Lighthouse, rzuty

© Klaudia Trębska

rozwiązania projektowe i mechanizm obrotowy

Młoda architektka, aby ograniczyć hałas dobiegający z ulicy, umieściła główne pomieszczenia budynku w kondygnacji podziemnej. Bryłę parteru ograniczyła natomiast do minimum, projektując w niej jedynie klatkę schodową, która prowadzi do prostopadłościennego pawilonu podniesionego o jedną kondygnację. Dzięki temu przestrzeń jest otwarta, a widok na zatokę Oriental Bay pozostaje niezakłócony.

Projekt Event Lighthouse, przekrój A-A

przekrój i konstrukcja obiektu

© Klaudia Trębska

Ze względu na umieszczony na krańcu klatki schodowej mechanizm obrotowy, jej forma przyjęła kształt wydłużonego prostopadłościanu o zaokrąglonych, krótszych bokach. Okładzinę ścian zewnętrznych tworzą szklane bloczki fotowoltaiczne, które wykorzystują promienie słoneczne do emisji światła w nocy.

Projekt Event Lighthouse, przekształcony w punkt widokowy

okładzinę ścian zewnętrznych klatki schodowej tworzą szklane bloczki fotowoltaiczne

© Klaudia Trębska

Mechanizm obrotowy pawilonu podobny jest do żurawia dźwigowego. Opiera się na trzonie żelbetowym o wysokości czterech metrów, a na jego obwodzie, pod płytą fundamentową rozmieszczone są pale żelbetowe, które przekazują siły pionowe do gruntu. Na górnej i dolnej płaszczyźnie trzonu przymocowane są łożyska wieńcowe tworzące formę „talerza”, który może obracać się wokół własnej osi. Do obu łożysk autorka przymocowała słupy stalowe w formie dwuteowników. Słupy te, są obejmowane przez stalowe pierścienie, które zapewniają sztywność konstrukcji. Dostęp do łożysk jest zapewniony z poziomu dachu i umożliwia ich konserwację przy wykorzystaniu systemu podnoszącego. Konstrukcja stalowa jest kwasoodporna i została zabezpieczona przed działaniem wody morskiej. Autorka zakłada, że projektowana konstrukcja powinna być zweryfikowana pod kątem obciążeń wiatrowych i sejsmicznych oraz przystosowana do wymagań lokalnego mikroklimatu.

Poczytajcie także o innym projekcie autorstwa Klaudii Trębskiej — ośrodku rehabilitacyjnym przeznaczonym dla koali australijskich.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE