computer zapisz w ulubionych

AURORA, czyli obserwacja nieba w północnej Norwegii. Kompleks obserwacyjno-edukacyjny

Dobrawa Bies
07 grudnia '20

AURORA to projekt kompleksu obserwacyjno-edukacyjnego z miejscami noclegowymi na Lofotach autorstwa Mateusza Wojtanka. Absolwent Politechniki Krakowskiej stworzył wyrastający z norweskich skał monolit, umożliwiający obserwację nieba, malowniczego krajobrazu oraz magicznego zjawiska zorzy polarnej.

Głównym założeniem, jakim kierował się podczas projektowania Mateusz Wojtanek, było stworzenie miejsca, w którym turyści będą mogli z zachwytem obserwować i podziwiać niebo oraz krajobraz malowniczych Lofotów, a przede wszystkim zobaczyć niesamowite i magiczne zjawisko, jakim jest zorza polarna. Dodatkowo autor chciał, aby goście znużeni wędrówką mogli wypocząć w pokojach hotelowych położonych z widokiem na malowniczą przyrodę. Projekt jest pracą magisterską przygotowaną pod kierunkiem dr. Rafała Zawiszy i promotora pomocniczego dr. Lucasa Olmy.

odwiedzający ośrodek mogą obserwować zorzę polarną

© Mateusz Wojtanek

monolit w Norwegii

Zaprojektowany przez młodego architekta budynek wygląda jak potężny, betonowy, wyrastający prosto z wysokich norweskich skał monolit. Umiejscowiony niemal siedemdziesiąt metrów nad poziomem morza, składa się w całości z żelbetowej konstrukcji. Natomiast wybudowana na terenie wieża, sprawia wrażenie zawieszonej nad głowami odwiedzających.

ośrodek składa się z kompleksu obserwacyjno-edukacyjnego, wieży widokowej oraz domków noclegowych

© Mateusz Wojtanek

W obrębie obiektu znajduje się ścieżka edukacyjna z informacjami o obserwacji nieba oraz zorzy, prowadząca bezpośrednio do wieży. Pierwsza strefa budynku to wydrążona w skale strefa wejściowa. Idąc wzdłuż niej, odwiedzający miają salę audytoryjną oraz przestrzenie konferencyjne. Wizytę umilają kawiarnia i przestrzenie wypoczynkowe.

część edukacyjno-obserwacyjna na ponad dwudziestometrową wieżę widokową

© Mateusz Wojtanek

Na końcu tunelu znajdują się kolejki liniowe, które zabierają gości do holu umieszczonego na szczycie budynku. Z poziomu holu można dostać się do dwóch stref kompleksu. Pierwsza to część edukacyjno-obserwacyjna z ponad dwudziestometrową wieżą widokową, a druga to strefa hotelowa z restauracją. Ponadto w budynku znajdują się przestrzenie kulturalne, sale konferencyjne oraz sala wielofunkcyjna.

na dachach obiektów znajdują się tarasy widokowe

© Mateusz Wojtanek

nocleg na Lofotach

Wychodząc z budynku, goście mogą rozpocząć pieszą wycieczkę po terenie oraz dotrzeć do betonowych, sześciennych domków noclegowych znajdujących się wokół kompleksu. Podczas trekkingu mogą podziwiać malowniczy górski staw, nad którym nadwieszona jest restauracja. Idąc wyżej po zielonej trawie, docierają do tarasów widokowych na dachach obiektu, z których rozpościera się widok na piękny krajobraz Lofotów, podniebne spektakle gwiezdne oraz wielobarwną, niepowtarzalną zorzę polarną.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
Velux ArchiTips
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural