okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie – koncepcja od Goik Architects

19 maja '20

W konkursie na projekt Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie wzięło udział wielu architektów i wiele pracowni architektonicznych. Pisząc o wynikach konkursów wymieniamy zazwyczaj jedynie jego zwycięzców trzy pierwsze nagrody i wyróżnienia. Jednakże wiele projektów przedstawionych konkursowemu jury warto pokazać i szerszej publiczności.

Jedną z 52 nadesłanych na konkurs propozycji była koncepcja Goik Architects. Głównym celem projektantek było stworzenie centrum kultury, które nie tylko wpasowałoby się w przestrzeń Komorowa, ale i było miejscem wzmacniania więzi między mieszkańcami. Centrum Inicjatyw ma nie tylko pełnić funkcję lokalnego centrum kultury, ale przede wszystkim ma być miejscem spotkań, wspólnego spędzania czasu, odpoczynku i rekreacji.

Centrum Inicjatyw Kulturalnych wśród zieleni

Bryła zaprojektowanego przez Goik Architects CIKwK nawiązuje do budynków z lat 30. XX wieku. Wzbogacona została o nowoczesne, energooszczędne i ekologiczne rozwiązania. Projektantki zainspirowały się letniskową tradycją osiedli Komorowa — budynek swoim wyglądem wpisuje się w sielski i spokojny charakter wsi.

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie - przekrój bryły

w budynku znalazła się również przestrzeń wystawiennicza, prywatne strefy czytelnicze oraz ogród sensoryczny na dachu sali widowiskowej

© Goik Architects

Architektkom zależało na zachowaniu zastanego drzewostanu, stąd teren wokół Centrum Inicjatyw został zagospodarowany tak, by zbytnio nie ingerować w otaczającą go zieleń. Jak twierdzą same projektantki budynek został zaprojektowany jako swoiste foyer dla parku. Hall wejściowy stanowi przedłużenie wytyczonych ścieżek spacerowych. Przy samym Centrum… znajduje się strefa rekreacyjna w formie tarasu i zielonej przestrzeni, która może posłużyć do organizacji imprez na wolnym powietrzu. W części południowej została zaprojektowana strefa dla dzieci i młodzieży plac zabaw i skatepark. Między drzewami znajduje się również ścieżka zdrowia, przy której rozmieszczona została m.in. „zielona siłownia”.

Modułowe ściany

Architektkom zależało, by Centrum… było przede wszystkim dla mieszkańców ma ono spełniać ich potrzeby i oczekiwania. Stąd zaprojektowano zarówno możliwość zwiększania i pomniejszania powierzchni pomieszczeń, jak i ukryte miejsca pozwalające na prywatne spędzenie czasu oraz otwarcie się na zewnętrze budynku. Służą ku temu m.in. przesuwne ściany. Istnieje możliwość połączenia sali widowiskowej z hallem wejściowym, a także otwarcie go na taras, a tym samym na park. W budynku znalazła się również przestrzeń wystawiennicza, prywatne strefy czytelnicze oraz ogród sensoryczny na dachu sali widowiskowej.

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie - sytuacja

w części południowej została zaprojektowana strefa dla dzieci i młodzieży plac zabaw i skatepark

© Goik Architects

Budynek między drzewami

Architektki uzależniły projekt bryły od zastanego drzewostanu. Ze względu na rodzaj funkcji ustalono trzy główne bryły o zbliżonych powierzchniach. Dach podzielono na dwie części w każdej bryle, następnie zastosowano zabieg odwrócenia spadku dachu, aby uzyskać bardziej modernistyczny charakter bryły. Otrzymano cztery dachy wielospadowe oraz stropodach nad salą widowiskową. Z powodu ograniczonej przez okolicznie rosnące drzewa ilości miejsca architektki zdecydowały się na zaprojektowanie użytkowego poddasza. Doświetlają go świetliki umieszczone w dachu. Obiekt pokrywa elewacja wykonana ze świerkowych desek ustawionych prostopadle do działki. Uzupełniają ją duże przeszklenia od strony zachodu i południa.

Ekologicznie i energooszczędnie

Architektki przewidziały powstanie zielonego dachu ekstensywnego. Świetliki umieszczone w dachu mają nie tylko doświetlać, ale i ogrzewać poddasze oraz odprowadzać powietrze z hallu i strefy ekspozycyjnej. Zaprojektowana została wentylowana elewacja, która tworzy dodatkowy bufor w postaci szczeliny powietrznej. Od strony północy jest ona pełna, od południa znajdują się w niej duże okna. Na dachu zaplanowano instalację paneli fotowoltaicznych oraz również zbiórkę wody deszczowej i wykorzystanie jej w części w zespołach toalet i do nawadniania parku.

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie - rozwiązania energoefektywne

na dachu zaplanowano instalację paneli fotowoltaicznych oraz również zbiórkę wody deszczowej

© Goik Architects

Wnętrze w modernistycznym stylu

Wnętrza odpowiadają charakterowi budynku zostały zaprojektowane w prostym, modernistycznym stylu. Przeważa tu drewno i biały zacierany beton. „Stałe” elementy ściany, stropy i posadzki są białe, natomiast wbudowane ławki, ściany przesuwne w salach oraz okładziny akustyczne i dachu na poddaszu wykonane są z okładziny drewnianej. Wyjątkiem jest sala do rytmiki i sala warsztatowa, w których ze względu na sposób użytkowania pomieszczeń została zaplanowana drewniana posadzka. Rogi ścian mają tu obłe wykończenie. Na piętrze zaprojektowano przytulne kąciki z ławkami, zielenią i rzeźbami. Całość zachowana jest w jasnej kolorystyce. Nieodzownym i najważniejszym elementem wnętrza są szklenia i widok parku, który uzupełnia wnętrze budynku.

 

Zobaczcie inne projekty zgłoszone do konkursu: 

Projekt Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie autorstwa pracowni 89°

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie. Konkurs rozstrzygnięty!


oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany