computer zapisz w ulubionych

Monolityczna bryła na skarpie. Dom MJ projektu Kruk Rasztawicki Architekci

Ola Kloc
24 lutego '21
Dane techniczne
Nazwa: Dom MJ (MJ House)
Lokalizacja: Polska, Gdańsk
Pracownia: Kruk Rasztawicki Architekci
Wizualizacje: Wydmy Studio

Kalendarium:

  • projekt

 
2020

Powierzchnia:

  • działki
  • zabudowy
  • użytkowa


 
328 m²
110 m²
207,8 m²

Prosty, kwadratowy plan Domu MJ projektu architektów z pracowni Kruk Rasztawicki może być mylący. Ot, dwukondygnacyjny dom jednorodzinny podzielony na wspólną część dzienną na jednym z pięter i nocną — z sypialniami i łazienkami — na kolejnym. Daleko mu jednak do klasycznych form otaczających nas domów — monolityczna, minimalistyczna i na wskroś nowoczesna bryła zbliżona do równoległościanu dostosowana jest do stromej, wąskiej działki ze spektakularnym widokiem na miasto i zatokę.

Podłużna działka, na której zaprojektowany został Dom MJ, charakteryzuje się dużymi, kilkumetrowymi różnicami terenu. Architekci, wychodząc w procesie kształtowania bryły od formy sześcianu, dostosowali budynek do rzeźby skarpy, znacznie obniżając część od strony ogrodu.

schemat kształtowania bryły

© Kruk Rasztawicki Architekci

W rezultacie od strony drogi budynek wygląda jak minimalistyczny, parterowy dom z jedną, dużą witryną doświetlającą część dzienną. Z drugiej strony, gdzie dzięki nierównościom działki widoczne są obie kondygnacje, architekci zaplanowali horyzontalne wcięcia i przeszklenia pozwalające mieszkańcom podziwiać widoki zarówno z sypialni zlokalizowanych na poziomie -1, jak i z salonu i kuchni na parterze. Duże przeszklenie doświetlające wnętrze od strony ulicy powtórzone jest w tylnej elewacji, doprowadzając tym samym naturalne światło do wysokiego salonu z antresolą przez większość dnia. Elewacje boczne o kształcie równoległoboków pozbawione są okien.

        

po lewej: elewacja frontowa; po prawej: pozbawiona okien elewacja boczna

wiz.: Wydmy Studio © Kruk Rasztawicki Architekci

Wkomponowana w strome zbocze biała, geometryczna bryła o nieco ponad dwustumetrowej powierzchni użytkowej zgodnie z zapisem w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, przykryta jest (również białym!) dwuspadowym dachem.

Jako że bryła budynku, ze względu na teren, jest zaskakująca, jej rzeźbiarska forma reprezentuje czysty monolityczny minimalizm: biały tynk na elewacjach, biała membrana na dachu, prosty detal ograniczony do minimum — dodają projektanci z pracowni Kruk Rasztawicki Architekci.

elewacja tylnaelewacja tylnaelewacja tylna

elewacja tylna

wiz.: Wydmy Studio © Kruk Rasztawicki Architekci

Funkcje w monochromatycznej bryle zostały rozmieszczone logicznie do jej układu, ale odwrotnie do zwyczajowo przyjętych — na górnej kondygnacji mieszczą się salon, kuchnia, jadalnia i taras, a na dolnej — sypialnie. W tylnej elewacji, oprócz dużych przeszkleń, architekci umieścili także wąskie, prostokątne otwarcie ze schodami prowadzącymi bezpośrednio na wyższe piętro.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X