computer zapisz w ulubionych

Dom w domu. Dom w Żernikach Małych projektu pracowni JASTAA

Ola Kloc
12 kwietnia '21

W jednej z podmiejskich wsi, na południowy zachód od Wrocławia powstaje gęsta zabudowa wolnostojących, często katalogowych domów jednorodzinnych. W tym otoczeniu, jeden z nowo wybudowanych obiektów — biała, horyzontalna bryła na planie prostokąta — powstał według projektu wrocławskiej pracowni JASTAA.

Zadania wpisania się w zastany kontekst, jak piszą autorzy projektu, nie ułatwiały orientacja działki i otaczająca dom zabudowa — sąsiedzi z czterech stron i wjazd na teren z południowo‑zachodniego narożnika.

sytuacja

© JASTAA

jak optymalnie wykorzystać problematyczną działkę?

Architekci zdecydowali się na zlokalizowanie budynku w północnej części działki, tak, aby dzięki dużym przeszkleniom wprowadzić światło dzienne do wnętrz i kadrować widoki na ogród. Od strony południowo‑zachodniej usytuowano wiatę wejściową, co pozwoliło na skrócenie podjazdu dla samochodów i stworzenie naturalnej granicy pomiędzy strefami ogólnodostępną i prywatną, a w części południowo-wschodniej ulokowano wiatę gospodarczą. Proporcje wszystkich trzech brył nawiązywać mają do charakterystycznych dla regionu poniemieckich zabudów gospodarskich.

dom jednorodzinny w Żernikach Małych

fot.: Maciej Lulko

Dom dla trzyosobowej rodziny miały być ekonomiczny w budowie i energooszczędny. Skromną, prostą bryłę przykrytą dwuspadowym dachem urozmaicają dwa wcięcia — podkreślające wejście i tworzące niewielki taras, oraz przeszklenia w różnych rozmiarach — od strony ogrodu duże, zbliżone do kwadratu, a przy granicy działki, w części przeznaczonej na sypialnie mieszkańców — wąskie i wysokie.

domki w domku

Skromna bryła zaskakuje wnętrzem. Parterowy dom podzielono na otwarte przestrzenie wspólne i prywatne — sypialnie, łazienki, gabinet i bibliotekę — zamknięte w mniejszych bryłach w archetypicznym kształcie domu.

model domu

© JASTAA

Pomieszczenia prywatne zamknięto w mniejszych bryłach — „domkach”, tworząc w ten sposób grę pomiędzy otwartą przestrzenią ogrodu z trzema bryłami domków na zewnątrz i otwartą przestrzenią wspólną z czterema bryłami zamkniętych pomieszczeń wewnątrz budynku mieszkalnego — piszą architekci z pracowni JASTAA.

Jasne, nieco surowe, minimalistyczne wnętrze, w którym dominują biel i szarość ocieplają pionowe, drewniane deski, którymi obłożona jest część ścian.

widok od strony kuchni na część dzienną

fot.: Maciej Lulko

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural