okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Łódzki dom otwarty na park od ap2 Architekci

Katarzyna Oczkowska
12 lutego '21

Projekt domu autorstwa Agnieszki i Piotra Podsadnych ze studia ap2 Architekci powstał na podłużnej działce, zlokalizowanej na końcu kameralnego mini osiedla domów jednorodzinnych. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się park, a jego zieleń i wybitnie widokowy charakter niemal jednoznacznie narzucały dość odważny koncept na funkcjonowanie całego domu.

Kształt działki oraz jej podłużne usytuowanie, a także otwarcie na przylegający od strony zachodniej park właściwie od samego początku zdefiniowały kompozycję funkcjonalno-przestrzenną całego założenia. Zrezygnowano z typowego dla zabudowy jednorodzinnej schematu odwrócenia strefy wypoczynkowej od przestrzeni publicznej. Już w pierwszych szkicach kompozycyjnych pojawił się dość nietypowy pomysł usytuowania wszystkich pomieszczeń mieszkalnych domu, a więc pokoju dziennego, gabinetu i wszystkich sypialni – od strony zachodniej, z wglądem w otaczającą zieleń parkową. Co więcej, od strony parku zlokalizowano jeden z dwóch tarasów wypoczynkowych i całkowicie zrezygnowano z grodzenia działki od strony przestrzeni publicznej.

Widok na taras

Widok na taras domu w Łodzi

© ap2 Architekci

przeszklenia i dwa tarasy

Dom zaprojektowano na planie zbliżonym do litery T. Dłuższa, parterowa część, kryta płaskim dachem, porządkuje w jednej linii pomieszczenia z wglądem na park. Zaprojektowane pomieszczenie posiadają duże przeszklenia, maksymalnie zapraszające otaczającą zieleń do wnętrza domu. Poprzecznie do tej bryły zaproponowano wyższą część, krytą dachem dwuspadowym, mieszczącą nanizaną na osi wschód-zachód część dzienną – salon oraz kuchnię. Salon posiada wyjścia na dwa tarasy: jeden zachodni, podłużny od strony parku i drugi, dający więcej prywatności i wytchnienia od letniego, zachodniego słońca, zaprojektowany od strony północno-wschodniej. Kuchnia, usytuowana przy salonie, posiada dobry wgląd w część frontową działki, gdzie zlokalizowano podjazd do domu, dwustanowiskową, krytą dachem płaskim, wiatę na samochody, garaż jednostanowiskowy oraz główne wejście do budynku.

Widok na część
frontową

Widok na część frontową domu w Łodzi

© ap2 Architekci

projektowy strzał w dziesiątkę

Lokalizacja i sąsiedztwo parku, kompozycja funkcjonalno-przestrzenna domu, jasny podział działki na trzy strefy: podjazd, ogród prywatny i ogród otwarty na zieleń od samego początku wydawały się stanowić odpowiedź na postawione projektantom zadanie maksymalnego wykorzystania walorów działki. Dość wspomnieć, iż wstępna koncepcja, przedstawiona inwestorowi na pierwszym spotkaniu, od razu zyskała jego pełną akceptację. W porozumieniu z inwestorem bryłę części krytej dachem dwuspadowym wykończono dachówką ceramiczną, którą pokryto zarówno połacie dachowe jak i elewacje. Szczyty części dziennej zdecydowano się wytynkować w ciemnym kolorze. Od strony parku jeden ze szczytów budynku wzbogacono o aluminiowe łamacze światła, które osłaniają pokój dzienny z fasadą słupowo-ryglową przed nadmierną penetracją zachodnich promieni słonecznych. Podłużną część krytą dachem płaskim  zaprojektowano w białym tynku z dodatkiem elementów ceramicznych w podcieniach.

Widok ogólny na
część tylną domu w Łodzi

Widok ogólny na część tylną domu w Łodzi

© ap2 Architekci

otwarcie na przestrzeń

Minimalistyczny projekt łódzkiego domu z pewnością realizuje idee dialogu architektury z przestrzenią i naturą, doskonale wpisując się w lokalny kontekst. Brak ogrodzenia, odwrócenie typowego schematu projektowego, zastosowanie dużych przeszkleń – to rozwiązania, otwierające nie tylko budynek, ale przede wszystkim jego mieszkańców na otaczającą przestrzeń o bardzo atrakcyjnych walorach.

Katarzyna Oczkowska

Głos został już oddany