computer zapisz w ulubionych

RE: VMAX HOUSE. Dom jak rzeźba

Dobrawa Bies
19 marca '21
Dane techniczne
Nazwa: RE: VMAX HOUSE
Lokalizacja: Polska
Pracownia: REFORM Architekt
Autor projektu: Marcin Tomaszewski
Powierzchnia działki: 1500 m²
Powierzchnia zabudowy: 300 m²

Kalendarium:

  • projekt

 
2021

Skomplikowany, wymagający kształt działki, zamiast ograniczać Marcina Tomaszewskiego z REFORM Architekt zainspirował go do stworzenia charakterystycznego domu RE: VMAX HOUSE. Architekt wykorzystał spadzisty teren wkomponowując w niego nowoczesny budynek przypominający rzeźbę.

dom od frontu jest prostą, przeszkloną bryłą

© REFORM Architekt

Z pozoru mały, parterowy dom jednorodzinny, od frontu jest prostą bryłą, natomiast oglądany z innych stron ujawnia swój rzeźbiarski charakter. Nazwa RE: VMAX HOUSE dobrze oddaje wygląd projektu — budynek widziany z boku przypomina nowoczesną rzeźbę w kształcie litery V, a strzeliste formy nadają mu dynamiki. Marcin Tomaszewski zaprojektował go na planie kwadratu i wkomponował w spadzisty teren działki o powierzchni 1,5 tys. metrów kwadratowych.

budynek widziany z boku przypomina nowoczesną rzeźbę w kształcie litery V

© REFORM Architekt

W tym projekcie działka pod budowę domu była bardzo wymagająca i skomplikowana. Skośna, z dużym ośmiometrowym spadkiem, co spowodowało, że zdecydowałem się nie tylko na odwrócenie funkcji wewnątrz budynku, ale także na płynne wkomponowanie, wręcz wbicie bryły w teren — tłumaczy architekt.

nowoczesna rzeźba

Projekty Marcina Tomaszewskiego charakteryzują się łączeniem nowoczesnych funkcji, niekonwencjonalnych rozwiązań i intrygującego wyglądu bryły, nie inaczej było w przypadku domu RE: VMAX HOUSE o powierzchni 300 metrów kwadratowych. Inwestor wymarzył sobie dom, który będzie robił co najmniej takie wrażenie, jak... jazda luksusowym samochodem! Efekt wow jest stopniowany, a sporym zaskoczeniem jest rzeźbiarska forma ukazująca się w momencie okrążania budynku.

architekt odwrócił funkcje umieszczając część dzienną na piętrze a sypialnie na parterze

© REFORM Architekt

Ciekawy jest też sam, nieoczywisty układ funkcjonalny obiektu. Zwykle część dzienna znajduje się na parterze, jednak w tym przypadku architekt zabawił się formą i zaproponował salon i resztę funkcji na piętrze, zaś sypialnię na paterze z bezpośrednim wyjściem na taras dolny z widokiem na działkę i otaczającą naturę. Wrażenie kontaktu z przyrodą wzmacniają wysokie sześciometrowe okna umieszczone w części dziennej.

elewacja zaostanie w całości wykończona spiekiem kwarcowym

© REFORM Architekt

Dom RE: VMAX HOUSE zostanie w całości wykończony jednym materiałem — spiekiem kwarcowym w białym i czarnym kolorze. Kontrastująca kolorystyka elewacji wzmocni futurystyczny charakter budynku. Planowaną datą realizacji projektu jest 2021 rok.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5