Lampka wina w otoczeniu malowniczych, wapiennych skał? Aleksandra Pietrow zaprojetkowała współczesną winnicę, która służy nie tylko jako miejsce produkcji, ale również relaksu. Zlokalizowała ją w Parku Krajobrazowym Dolinek Krakowskich. Praca magisterska została przygotowana pod kierunkiem dr Anny Grabowskiej na Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej.
Autorka zwróciła uwagę na to, że obecnie winnice coraz częściej stają się celem turystycznych wycieczek. Dzięki temu mają one szanse pełnić funkcje nie tylko rekreacyjne, ale również edukacyjne, kulturalne i gastronomiczne.
wizualizacja z lotu ptaka
proj.: Aleksandra Pietrow
enoturystyka – nowy trend w podróżowaniu
Etap projektowy autorka poprzedziła głęboką analizą historii rozwoju winiarstwa w Polsce i na świecie. Zwróciła uwage na rosnącą rolę enoturystyki, nowej formy turystyki alternatywnej, skupionej właśnie wokół winiarstwa. Poza zwiedzaniem miejsc wyrobu i przechowywania wina, obejmuje ona także degustacje i aspekty edukacyjne.
wizualizacja - fragment elewacji
proj.: Aleksandra Pietrow
Enoturystyka wiąże się z zainteresowaniem ekologią i naturą, przyciąga do siebie osoby, które chcą odpocząć od zgiełku miasta. Choć jest to trend najbardziej popoularny w krajach takich jak Francja, Włochy czy Hiszpania, również w Polsce rynek winiarski ma szanse rozwijać się coraz prężniej. Sprzyja temu m.in. ocieplenie klimatu.
To właśnie w Małopolsce znajduje się jeden z najnowszych szlaków enoturystycznych – Małopolski Szlak Winny, który od 2021 roku połączył już 50 winnic.
lokalizacja
proj.: Aleksandra Pietrow
słoń wypina, a tam wina...
Projektowana winnica znajduje się w miejscowości Kobylany, nieopodal Krakowa. W pobliżu znajdują sie malownicze atrakcje krajobrazowe, takie jak Dolina Bolechowicka czy Dolina Będkowska i znajdujące się w niej skały wspinaczkowe, m.in. popularna „Dupa Słonia”.
Analizując okoliczną zabudowę, w której przeważa nowe budownictwo, autorka podjęła decyzję o formie winnicy, górującej i kontrastującej z otoczeniem. Stąd ulokowanie obiektu na szczycie wzniesienia i dobór materiału pokrywającego główne bryły: cortenu w rdzawym odcieniu, który z czasem pokryje się patyną.
elewacja
proj.: Aleksandra Pietrow
W przeciwieństwie do głównej bryły, te mniejsze, pomocnicze, wykonane zostały z wapnia, czyli lokalnego materiału budowlanego, dzięki czemu wtapiają się w krajobraz naturalny.
Kolejnym materiałem przewijającym się w projekcie Aleksandry Pietrow jest korek. Nawiązuje on oczywiście do korków w butelkach wina, ale jednocześnie można z niego wytworzyć panele o wysokich właściwościach termoizolacyjnych.
schemat produkcji wina
proj.: Aleksandra Pietrow
nowe miejsce na Małopolskim Szlaku Winnym?
Opracowaniu poddane zostały odpowiednie warunki dla wzrostu winorośli. Pola uprawne w projekcie zajmują powierzchnie 5,2 hektara, z której zebrane zostanie winogrono starczające na produkcję ponad 34 tysięcy butelek win.
Miejsce plantacji i zakładu produkcji, poza swoją prymarną funkcją, w pracy Aleksandry Pietrow stało się też miejscem, gdzie goście zdobywają wiedzę na temat wyrobu wina. Na terenie winiarni skorzystać można również ze strefy gastronomicznej, degustować wina czy skorzystać z tarasu dla odwiedzających, z którego rozpościera się rozległy widok na krajobraz.
rzut — parter
proj.: Aleksandra Pietrow
Znalazła się tam również sala konferencyjna, przeznaczona do organizacji spotkań firmowych czy organizowania wydarzeń winiarskich i kulturalnych.
W projekcie uwzględniono również dom winiarza z garażem, ulokowany blisko zakłądu winnego i odizolowany od ruchu turystycznego za pomocą zieleni wysokiej.
wizualizacja — wnętrze
proj.: Aleksandra Pietrow
Celem projektu było nie tylko stworzenie dodatkowego miejsca na mapie etnoturystyki w okolicach Krakowa, ale także ożywienie tamtejszych terenów wiejskich. Praca znalazła się w „Katalogu najciekawszych dyplomów 2023” Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.