Praca inżynierska „Projekt wnętrza restauracji w obiekcie dawnej mleczarni we wsi Przemocze” obejmuje zagospodarowanie wnętrza oraz otoczenia budynku na terenie działki nr 312 o łącznej powierzchni 1119 metrów kwadratowych w miejscowości Przemocze w województwie zachodniopomorskim.
schemat powiązania z otoczeniem
© Izabela Olbracht
Głównym założeniem projektu było zaadaptowanie budynku na funkcję gastronomiczną, a terenu zewnętrznego na parking i ogródek restauracyjny. Historyczny charakter obiektu był inspiracją dla działań projektowych. W latach 20. XX wieku obiekt funkcjonował jako mleczarnia, a w późniejszych latach jako serownia i zlewnia mleka. W projekcie stare urządzenia mleczarskie pełnią funkcję dekoracyjną, a dominującym kolorem we wnętrzu jest stal, aluminium i beton nadające mu styl industrialny. Obecnie budynek nie jest użytkowany, wymaga poważnego remontu.
przekrój przez elewację północ – południe
© Izabela Olbracht
Projekt wnętrza obejmuje trzy kondygnacje budynku, na poziomie -1 znajduje się główna sala konsumpcyjna, toalety, bar, kuchnia i zaplecza techniczne, poziom 0 to antresola pełniąca funkcję sali konsumpcyjnej, są tam również toalety i biuro, a na poziomie +1 znajduje się sala pełniąca funkcje sali konferencyjnej i sali, w której mogą się odbywać imprezy okolicznościowe. Zaprojektowanie funkcjonalnego i przebojowego wnętrza restauracji w zastanej zabytkowej przestrzeni było jednym z największych wyzwań projektowych. Należało zaplanować nowy układ pomieszczeń, stosując się przede wszystkim do zasad higieniczno-sanitarnych i PPOŻ. Zmianie uległy również wysokości posadzek i stropów, zaprojektowano także nową instalację elektryczną, wodno-kanalizacyjną, wentylację i rekuperację. W projekcie otoczenia podzielono teren wokół budynku na trzy strefy: parking, ogród restauracyjny z pawilonem zimowym oraz strefę techniczną. Na całym terenie zostały wprowadzone zmiany w poziomie gruntu, w strefie ogródka dodano liczne nasadzenia drzew i krzewów, zaprojektowano pawilon łączący restaurację z ogrodem, cały teren ogrodzono ceglanym murem.
antresola, sala konsumpcyjna
© Izabela Olbracht
Głównym założeniem projektu było dostosowanie budynku do użytkowania przez osoby w każdym wieku i o różnej sprawności fizycznej, tak aby każdy mógł doświadczać tego samego wnętrza. Toalety zostały więc dostosowane do wymogów projektowych dla osób z niepełnosprawnościami, a schody między kondygnacjami wyposażone w barierki bezpieczne dla dzieci oraz platformę schodową dla wózków inwalidzkich. Kolejnym założeniem projektu było uwydatnienie fizycznych cech pierwotnych budynku, dlatego pod stropami odkryto elementy konstrukcyjne — belki i kształtowniki — na ścianach zachowano oryginalną czerwoną cegłę, zrównano też posadzki na całej kondygnacji dla swobodniejszej komunikacji.
bar
© Izabela Olbracht
Celem czysto stylistycznym projektu wnętrza było ukazanie postprzemysłowej surowości historycznego budynku ocieplonej akcentami w postaci skórzanej tapicerki i zieleni oraz podkreślenie światłem dekoracyjnych elementów we wnętrzu, na przykład konstrukcji stalowej podwieszonej nad barem czy dekoracji ściennej z dawnych akcesoriów mleczarskich.
ogród
© Izabela Olbracht
Izabela Olbracht
Ilustracje: © Autorka