computer zapisz w ulubionych

Żoliborz jeszcze bardziej zielony. Plac Wilsona w nowej odsłonie

Kacper Kępiński
14 kwietnia '21

Zielona wyspa z alejkami i ławkami, pełna drzew i krzewów. Taki jest żoliborski Plac Wilsona w zaprezentowanej przez Stowarzyszenie Miasto Jest Nasze wizji rewitalizacji. Centralna przestrzeń dzielnicy miałby otrzymać bardziej przyjazną pieszym, rowerzystom i pasażerom komunikacji miejskiej formę.

centrum Żoliborza

fot. MJN

Plac Wilsona to funkcjonalne centrum popularnej warszawskiej dzielnicy. Modernistyczna architektura spod znaku WSM zderza się tu z powojennymi realizacjami, socrealizmem i parkowym otoczeniem Fortu Sokolnickiego z popularną Prochownią. Wokół mieści się wiele popularnych restauracji i barów, sklepów czy studyjne Kino Wisła. Mimo to sam plac zdominowany jest przez funkcję komunikacyjną. Przestrzeń publiczna ustąpiła betonowemu ciągowi łączącemu Bielany i Wisłostradę z Centrum.

zszywanie miasta

fot. MJN

Podstawą koncepcji zaprezentowanej przez Miasto Jest Nasze była radykalna zmiana organizacji ruchu. Likwidacja jednej jezdni i przeniesienie ruchu kołowego na jedną stronę placu ma w zamyśle poszerzyć ogólnodostępne tereny zielone i dać mieszkańcom dostęp do centralnej przestrzeni placu. Swobodne przejście skróci znacząco komunikację pieszą i rowerową, a na uwolnionej przestrzeni pojawić będą mogły się dające cień drzewa.

Chcielibyśmy, żeby serce naszej dzielnicy ponownie biło dla ludzi – mieszkańców i wszystkich tych, którzy z przyjemnością odwiedzają kameralny zakątek Warszawy, jakim jest Żoliborz. Czas odzyskać dawny urok placu Wilsona, spójny z malowniczymi zielonymi uliczkami naszej dzielnicy, parkiem i jego otoczeniem.

Marta Szczepańska, radna MJN na Żoliborzu

nowe funkcje

fot. MJN

Na poszerzonym placu pojawić będą mogły się ogródki gastronomiczne bez uszczerbku dla przestrzeni pieszych. Obecnie są one wydzielane z chodników, co znacząco utrudnia poruszanie się wokół placu. Infrastruktura rowerowa pojawić ma się na wszystkich kierunkach i łączyć ma istniejące ciągi.

najważniejsza zieleń

fot. MJN

Projekt przygotowany przez Agatę Garstecką i Jacka Gęborysa na pierwszym miejscu stawia jednak zieleń. Odzyskana przestrzeń ma być obsadzona gęsto klonami, co nawiązuje do sąsiedniego placu Inwalidów. Planowane są też rozległe trawniki i krzewy, a ich różnorodność ma wydzielić funkcjonalnie miniskwery tworzące bardziej kameralne przestrzenie wewnątrz placu.

Kacper Kępiński

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural