shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

InfoWuWa

computer zapisz w ulubionych

InfoWuWa

18 marca '19
Dane techniczne
Inwestor: Wrocławska Rewitalizacja
Lokalizacja: Polska, Wrocław
Pracownia: arch-it
Zespół autorski: Piotr Zybura, Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek
Współpraca: Tomasz Cempa Architekt (Tomasz Cempa), Wrocławska Rewitalizacja (Grażyna Adamczyk-Arns)

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2016-2017
2018

Powierzchnia:

34,15 m²

Do grona wrocławskich perełek architektonicznych dołączył odnowiony pawilon — InfoWuWa.

Dawna poczekalnia tramwajowa (a później zakład fryzjerski) przylegająca do galeriowego domu czynszowego projektu Paula Heima i Alberta Kemptera, została zaadaptowana na punkt informacyjny i kawiarnię. Projekt pracowni arch_it Piotr Zybura obejmował rewaloryzację i adaptację pawilonu stanowiącego strefę wejściową na obszar dawnej wystawy WuWA.

wystawa WuWa

WuWa — wzorcowe osiedla Werkbundu, niemieckiej organizacji stowarzyszającej architektów, artystów i inżynierów, prezentowane były w sześciu europejskich miastach. Na wrocławskiej wystawie z 1929 roku zatytułowanej „Mieszkanie i miejsce pracy“ („Wohnung und Werkraum-Ausstellung”), prezentowane były nowoczesne mieszkania oraz przestrzenie do pracy. Przez trzy miesiące zwiedzający mogli zobaczyć eksperymentalne osiedle (z przedszkolem, domem dla osób samotnych i wysokościowcem) propagujące wspólnotowe życie i mieszkanie. Po zakończeniu wystawy przez dwa lata osiedle było testowane i zamieszkane głównie przez architektów, artystów i pisarzy.

pawilon InfoWuWa

Projekt objętego ochroną konserwatorską pawilonu zakładał odnowienie oryginalnej kolorystyki elewacji, odtworzenie stolarki okiennej oraz charakterystycznych zewnętrznych siedzisk, wymianę pokrycia dachowego oraz wykonanie elementów blacharskich. Jak piszą autorzy, przywrócono także charakterystyczny, znany z wrocławskich poniemieckich budowli tynk dziobany i klinkierowe wykończenie nawierzchni zewnętrznych.

elewacja

elewacja

© arch_it

Wisienką na torcie jest umieszczony na dachu neon INFOWUWA, który, wraz z liniowym oświetleniem zewnętrznym, ma za zadanie podkreślać aktualną funkcję obiektu. Ze względu na niewielką powierzchnię pawilonu oraz zmianę jego funkcji autorzy zdecydowali się na współczesne rozwiązania, inspirowane estetyką wczesnego niemieckiego modernizmu. Projektanci odtworzyli oryginalne wewnętrzne ławki w intensywnym kolorze, a pozostałe meble i wyposażenie zaprojektowali w ograniczonej, biało-czarnej palecie. Co więcej, meblowa zabudowa ściany przeznaczona jest zarówno dla produktów niezbędnych dla funkcjonowania kawiarni, jak i do ekspozycji materiałów informacyjnych o modelowym osiedlu WuWA.

rzut

rzut

© arch_it

Jak piszą autorzy, nowe wcielenie punktu InfoWuWa jest kolejnym etapem prowadzonej przez miasto całościowej rewaloryzacji tego szczególnego obszaru i obiektów dawnej wystawy. Strategicznym celem tego projektu jest ochrona i pielęgnacja dóbr kulturowych oraz upowszechnianie wiedzy na temat tego wyjątkowego miejsca. Zdaniem projektantów, odnowiony pawilon stanowić ma atraktor, który w swej nowej odsłonie będzie symbolem kolejnej epoki w dziewięćdziesięcioletniej historii osiedla WuWA.

Jeśli chcielibyście poczytać więcej o wrocławskiej WuWie, zapraszamy na dedykowaną wystawie stronę internetową.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego