Na terenie dawnej cukrowni w Pruszczu Gdańskim od lat panuje marazm, ale to ma się zmienić. Jeszcze w tym roku rozpocznie się wielka rewitalizacja poprzemysłowego terenu. Plany są ambitne: inwestor zapowiada handel, usługi, tereny zielone, hotel i 1700 mieszkań. W planach są aż 42 budynki. Za projekt odpowiada pracownia APA Wojciechowski Architekci.
Dawny zakład: z historyczną cukrownią z 1881 r. i poprzemysłową zabudową rozciąga się na terenie o powierzchni 19,5 ha. Powstał w latach 1879-1880 z inicjatywy lekarza Hermanna Wiedemanna, później wieloletniego dyrektora cukrowni, i miał duże znaczenie dla rozwoju Pruszcza Gdańskiego oraz lokalnej społeczności. Do lat 30. XX wieku cukrownia była sukcesywnie rozbudowywana i unowocześniana. Produkowano tu cukier buraczany i trzcinowy. Mimo częściowego zniszczenia podczas II wojny światowej, fabrykę szybko odbudowano. Swoją działalność cukrownia w Pruszczu Gdańskim zakończyła w 2004 roku, od tego czasu zakład niszczeje.
cukrownia w Pruszczu Gdańskim. 42 budynki na poprzemysłowym terenie
To ma się jednak zmienić, bo w 2021 r. teren nabyła trójmiejska spółka NDI. Ta sama która m.in. dołączyła wielkiego projektu zagospodarowania gdyńskiego Międzytorza. Firma zapowiada utworzenie na terenie dawnej cukrowni „nowoczesnego, wielofunkcyjnego serca miasta”: rewitalizację kompleksu budynków przemysłowych oraz budowę ponad 1700 mieszkań. W planach jest budowa aż 42 budynków.
Inwestor zapowiada, że planowane funkcje obejmują rozrywkę, rekreację, handel, gastronomię, kulturę i edukację
mat. NDI Development
Równolegle prowadzone będą prace związane z adaptacją historycznego kompleksu zabytkowej części cukrowi. Jej otwarcie planowane jest na 2028 rok. Inwestor zapowiada, że planowane funkcje obejmują rozrywkę, rekreację, handel, gastronomię, kulturę i edukację. Powstanie też hotel, przestrzenie biurowe oraz medyczne i centrum sportowe. Co ważne: duża część terenu ma być wolna od ruchu samochodowego.
Bartłomiej Oset, wiceprezes Zarządu NDI Development zapowiada, że miejsce ma zaspokajać „wszystkie potrzeby, począwszy od tych mieszkaniowych, przez dostęp do rozrywki i kultury, po relaks i odpoczynek w otoczeniu natury”.
Rewitalizacja realizowana będzie w ośmiu etapach przez najbliższych 10 lat.
NDI Development
Główną ideą kreowania przestrzeni urbanistycznych jest realizacja zabudowy kwartałowej z dużą ilością terenów zielonych.
- Łączy ona zalety tradycyjnej zabudowy śródmiejskiej z nowoczesnymi potrzebami mieszkańców w zakresie prywatności, zieleni i wspólnych przestrzeni. Chcemy to osiągnąć poprzez stworzenie brył budynków, oferujących wgląd do przestrzeni dziedzińców. Będą one posiadały otwartą formę o charakterze miejskiego centrum – informuje AiB Aleksandra Przyk, kierowniczka projektu w NDI Development.
I dodaje, że nowa architektura budynków ma nawiązywać do tożsamości miejsca o postindustrialnym charakterze, ale jednocześnie harmonijnie wpisywać się w otoczenie i istniejącą zabudowę. Budynki mają tworzyć pierzeję ulicy Chopina.
Dawna cukrownia w Pruszczu Gdańskim
NDI Development
Aleksandra Przyk zapowiada: — Proponowana forma założenia urbanistycznego opiera się na układzie kwartałów zabudowy z pierzejami wzdłuż ulic oraz wykreowaniu kameralnych wnętrz. Planowane są bryły o wysokości od 4 do 5 kondygnacji. W sąsiedztwie historycznego kompleksu zlokalizowana zostanie niższa, 12,5- metrowa zabudowa, dla wyeksponowania historycznego zespołu budynków cukrowni. W pierwszym etapie elewacje wykończone będą okładziną w formie cegły ze spieku ceramicznego i tynkami w kolorach szarości. Stolarkę okienną w kolorystyce ciemnoszarej uzupełnimy o okna od klatek schodowych wzorowanych na industrialnej stolarce okiennej cukrowni.
zabytkowy komin centralnym punktem projektu
Szymon Wojciechowski z APA Wojciechowski Architekci mówi, że tego typu modernizacja to wyzwanie dla architektów, w którym mogą wykazać się sporą kreatywnością.
- Wykorzystamy nasze doświadczenie w zakresie projektowania postindustrialnych obiektów, jakie zdobyliśmy realizując takie projekty jak warszawska Elektrownia Powiśle czy Unit.City w Kijowie. Najwięcej uwagi poświęcimy przywróceniu oryginalnej formy zabytkowej zabudowy, odtworzeniu oryginalnej stolarki, kolorystyki i detali na podstawie materiałów archiwalnych. Cukrownia pełna jest również unikalnych urządzeń przemysłowych, które stanowić będą wyjątkowy akcent w zrewitalizowanych wnętrzach – opowiada Szymon Wojciechowski.
Wnętrza dawnej cukrowni w Pruszczu Gdańskim
NDI Development
Punktem centralnym projektu będzie zabytkowy komin, pod którym znajdą się kawiarnie i punkty gastronomiczne. Projektanci zapowiadają, że roślinność wypełniać będzie nie tylko przestrzenie między poszczególnymi kwartałami. Na terenie cukrowni powstaną parki, tereny rekreacyjne nad rzeką Radunią oraz ciągi spacerowe.
Całość inwestycji realizowana będzie w ośmiu etapach przez najbliższych 10 lat.
Wśród wielu nowych funkcji znajdzie się foodhall
NDI Development