computer zapisz w ulubionych

Bryła światłem kreślona. Nowoczesny dom w centrum Krakowa

Ola Kloc
06 października '20
Dane techniczne
Nazwa: Cut House
Lokalizacja: Polska, Kraków
Pracownia: KUMstudio Łukasz Skorek
Autorzy: Łukasz Skorek, Dominika Włostowska

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
20162017
20182020

Powierzchnia użytkowa:

580 m²

Kubatura:

1 920 m³

Jednorodzinny dom Cut House projektu architektów z pracowni KUMstudio Łukasz Skorek powstał w centrum Krakowa. Elementem wyróżniającym minimalistyczną bryłę budynku są biegnące przez elewację i wpadające do wnętrza domu rozcięcia wypełnione światłem.

fot.: Paweł Ulatowski

Bryłę domu o powierzchni niemal 600 m² tworzą trzy, przesunięte względem siebie prostopadłościany. Wycofanie środkowego bloku pozwoliło na stworzenie dużego tarasu obłożonego drewnianymi panelami kontrastującymi z surową, betonową „skórą” elewacji. Szare, zewnętrzne ściany domu przecięte są prostymi, pionowymi i poziomymi cięciami oraz charakterystycznymi dla budynku, biegnącymi pod różnymi kątami, wąskimi liniami światła.

przekrój podłużny

© KUMstudio Łukasz Skorek

Funkcję mieszkalne architekci z pracowni KUMstudio Łukasz Skorek wprowadzili na górnych piętrach — na drugiej kondygnacji znalazły się między innymi otwarta kuchnia z jadalnią i salon z wyjściem na taras, a na trzeciej — sypialnie i łazienki.


Ola Kloc
: Co było priorytetem dla inwestorów?

Łukasz Skorek: Chyba dobra i merytoryczna współpraca z architektem. Rozmawiając, wspólnie siebie motywujemy do myślenia i pozwalamy temu projektowi powstać. Decyzje funkcjonalne czy estetyczne to pochodna tych rozmów, a z biegiem czasu, już zapomniany pośredni etap.

   

fot.: Paweł Ulatowski

Ola: Co było największym wyzwaniem, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

Łukasz: Dom powstał w centrum Krakowa, czyli w dość intensywnej zabudowie miejskiej. Dostosowanie elewacji budynku, doświetlenie wnętrza oraz wykreowanie widoków z wewnątrz na otoczenie i kolejno skonfrontowanie tego z prywatnym aspektem domu jednorodzinnego w kontekście sąsiedztwa — to chyba było to wyzwanie, które do momentu powstania budynku jest w stu procentach nieprzewidywalne. Odwiedzając ten budynek, jestem przekonany, że nam się to udało.

fot.: Paweł Ulatowski

Efekt to jest to, co nas spełnia. W tym przypadku zewnętrzna, wnikająca do wnętrza SKÓRA budynku oddaje sedno naszego projektu. Największą satysfakcję mamy, gdy udaje się zrealizować do końca nasz pomysł; zawsze z jakimiś zmianami i kompromisami. Nie zawsze zauważalny, ale dopracowany detal, sprawia, że miło mi się patrzy na skończone i zaplanowane dzieło. Świetnie, że udało się zrealizować obiekt o odmiennych walorach estetycznych.


Ola
: Nazwa domu — Cut House — nawiązuje do sztucznych cięć na elewacji, co było inspiracją dla takiego rozwiązania?

Łukasz: Celowa ingerencja, deformacja tego, co racjonalne, funkcjonalne, prostokreślne i zaplanowane.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
Velux ArchiTips
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural