reklama

RE: PERFECT HOUSE. Nowoczesny dom dla czteroosobowej rodziny

Dobrawa Bies
30 września '21

Dom RE: PERFECT HOUSE znajdujący się w łódzkiej dzielnicy Polesie to najnowsza realizacja Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. Charakterystyczny, podzielony na strefy i bryły budynek powstał dla czteroosobowej rodziny, ceniącej funkcjonalność, spokój oraz nowoczesne rozwiązania.

Dom wybudowany w Łodzi w 2021 roku znajduje się na działce niemal idealnej, dobrze położonej względem stron świata, otoczenia i miasta. RE: PERFECT HOUSE został podzielony na dwie części — dzienną z wyraźnym podziałem na funkcje oraz prywatną — sypialnianą na piętrze. Każdy z etapów projektowych był skrupulatnie zaplanowany. Począwszy od zakupu działki, po procedury związane z uzyskaniem warunków zabudowy, a kończąc na stworzeniu projektu wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Dom RE: PERFECT HOUSE
w Łodzi

dom znajduje się na perfekcyjnej działce

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

Działka ma perfekcyjny kształt, wymiary, powierzchnię, perfekcyjne położenie względem stron świata i w mieście, perfekcyjne otoczenie wkoło siebie — ogólnie zostało odnalezione perfekcyjne miejsce na stworzenie perfekcyjnego domu — tłumaczy architekt Marcin Tomaszewski.

Mocna elewacja RE:
PERFECT HOUSE

elewacja została wykonana z trzech materiałów

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

funkcje w osobnych bryłach

Budynek od początku był planowany w części północno-wschodniej działki. Architekt wyznaczył obrys pod dom i zaczął go redukować, żeby wyznaczyć poszczególne funkcje budynku. Od początku chciał, żeby każda strefa funkcjonalna parteru było osobną bryłą. Na te funkcje składa się: część garażowa, część wejściowa, część gabinetowa, część salonowa, część kuchenna oraz komunikacja. Dzięki temu był w stanie uzyskać nieregularny kształt tak, żeby z każdego miejsca było widać najpiękniejszą część działki i otoczenia. Efektem takiego „rozbrylenia” funkcji parteru jest dynamiczna bryła domu ze zróżnicowanymi wysokościami.

dynamiczna bryła
parteru

każda strefa funkcjonalna parteru jest osobną bryłą

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

Natomiast piętro budynku to zupełnie inna historia — pełni tylko jedną funkcję, sypialnianą. Architekt postawił na kontynuacje koncepcji i z tej strefy zrobił jedną formę. Prostopadłościan, który zawisł nad strefą dzienną, mocno dominuje nad resztą domu, oraz uspokaja dynamiczną i nieregularną formę parteru.

Dom widok od strony
tarasu

strefe prywatna tworzy nawis i dach nad tarasem części dziennej

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

Układ funkcjonalny tego domu został zaplanowany w sposób zazębiający się — jak zębatki w silniku, które muszą do siebie idealnie pasować. Ze względu na swoją wielkość oddziaływają na siebie w różnym tempie. Pomieszczenia w RE: PERFECT HOUSE również zaprojektowano w ten sposób — małe i duże, niższe i wyższe. Wszystkie są połączone i tworzą względem siebie harmonię — mówi architekt.

Parter domu podzielono
na strefy

RE: PERFECT HOUSE ma wydzielone strefy

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

przemyślane rozplanowanie

Inwestorzy od początku wiedzieli jakiego projektu chcą — opisali wszystkie pomieszczenia, ich funkcję oraz lokalizację w budynku. Dom został zaprojektowany dla rodziny czteroosobowej rodziny — małżeństwa z dwójką dzieci. Każda koncepcja musiała być dokładnie przemyślana, ze względu na to, że właściciele praktycznie cały dzień spędzają w domu — tutaj pracują i żyją.

Strefa dzienna

kuchnia i jadalnia połączone są z tarasem dużym przeszkleniem

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

Główną ideą architektka było perfekcyjne rozplanowanie pomieszczeń — to na nich najbardziej na samym początku skupili się inwestorzy. Kolejnym elementem było zaprojektowanie wejścia, tak aby prowadziło do wszystkich strefy domu — najlepszym wyborem okazało się klasyczne, centralne wejście.

taras

taras został podzielony na kilka stref

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

Pomieszczenia wzajemnie się przenikają — z garderoby można bezpośrednio przejść do kuchni lub do salonu, czy gabinetu. Gabinet, wykorzystywany do pracy ma jeszcze osobne wejście. Z salonu można podziwiać ogród i wielofunkcyjny taras. Taras został podzielony na kilka stref — jadalnianą, salonową, grillowo-meczową, a nawet basenową i leżakową.

Garaż z dwoma
wjazdami

garaż ma dwa wjazdy

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

garaż z dwoma wjazdami

Od wejścia można przejść do strefy dziennej, do gabinetu, do strefy technicznej oraz na piętro. Na duży garaż na froncie domu też musiałem mieć dobry pomysł. Jak zrobić duży garaż czterostanowiskowy, który wygląda, jak dwustanowiskowy? Zrobiłem do niego dwa wjazdy — jeden od zachodu a drugi od wschodu. Dzięki temu mogłem go od strony wejścia bardziej wbić w bryłę budynku i uzyskać zarówno lżejszą, jak i mniejszą bryłę, która nie zdominuje frontu. Bardzo ważne były również zadaszenia przy wejściu, które rozplanowałem na różnych wysokościach i w różnym położeniu — tłumaczy autor.

Dom podświetlony
nocą

ledowe podświetlenia podkreślają formę domu

fot.: Piotr Krajewski © REFORM Architekt

wyrazista elewacja

RE: PERFECT HOUSE jest wykończony w trzech materiałach. Biały tynk zaznacza kierunki i wyróżnia główne bryły w budynku. Czarna płyta allucobond jest wykończeniem ścian tych elementów budynku, które chowają się pod białymi. Natomiast płyty ceramiczne nero marqina akcentują elementy, które podtrzymują i „wyciągają” do przodu niektóre strefy budynku. Dom został podkreślony iluminacją świetlną z pasków ledowych, eksponując krawędzie budynku — w szczególności nocą.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022