computer zapisz w ulubionych

Ofensywa budowlana TVP. Nowe studia powstaną przy Woronicza

Kacper Kępiński
17 lutego '21

Telewizja Polska architektonicznie kojarzona jest przede wszystkim z dwoma budynkami. Ikoniczna i kontrowersyjna siedziba główna przy Woronicza pojawia się na antenie często jako tło dla programów informacyjnych i rozrywkowych. Zlokalizowana w budynku przy Placu Powstańców redakcja kanałów informacyjnych i Wiadomości stało się natomiast w ostatnim czasie miejscem wielu protestów – od regularnych happeningów Obywateli RP po Strajki Kobiet. To wkrótce ma się zmienić – planowana jest budowa nowych studiów nagraniowych oraz przeniesienie redakcji informacyjnych z Jasnej na Woronicza.

Wieża Babel

Najbardziej charakterystycznym budynkiem wchodzącym w skład kompleksu TVP przy ul. Woronicza na warszawskim Służewcu jest oczywiście budynek główny. Projekt z 2001 roku opracowany przez DiM'84 Dom i Miasto – pracownię Czesława Bieleckiego – oraz Atelier Karczewski & Bernier do dziś pozostaje jedną z najbardziej kontrowersyjnych realizacji publicznych XXI wieku w Warszawie.

fot. Adrian Grycuk / Wikimedia Commons

Otwarta, rozwijająca się na planie koła bryła nowego budynku, sygnalizuje nową strategię otwartości tej niegdyś najbardziej, w komunistycznej Polsce, obciążonej ideologicznie instytucji.

Autorzy

Budynek zdecydowanie dominuje nad otaczającym go zespołem starszych budynków TVP – zarówno w warstwie wizualnej, jak i gabarytowo. Taki zabieg był zresztą celowy i miał podkreślić nowy język architektoniczny, ale i medialny Polski po 1989 roku. Od momentu otwarcia wykorzystywany jest jako tło dla różnego rodzaju wydarzeń telewizyjnych – od scen z debat politycznych, przez organizację koncertów w hallu, po wykorzystywanie jego wizerunku w celach reklamowych.

Studia dla VIPów

fot. TVP

Kampus TVP to jednak nie tylko biura i reprezentacyjne przestrzenie, ale także zespół wielu studiów nagraniowych i hali, zaplecza produkcyjnego, archiwów i wszystkich innych funkcji związanych nierozerwalnie z działalnością telewizji.

Na 2021 rok zapowiedziano budowę nowej hali przy ul. Woronicza 17 o powierzchni 21 tys. metrów kwadratowych. Budynek będzie pełnił rolę studia z reprezentacyjną częścią wejściową, w której przewidziano miejsce na podjazd z czerwonym dywanem i efektowne wejście dla gości VIP. Wewnątrz znajdzie się nowoczesna hala zdjęciowa, magazyny oraz pomieszczenia dla obsługi i aktorów. Budynek pomieści także sześć sal zdjęciowych, sale prób i garderoby.

fot. TVP

Architektura informacji

Całkiem nową oprawę otrzymają także programy informacyjne rządowego nadawcy. Nie dotyczy to jedynie miejsca ich nagrywania. Architektura nowego gmachu przy Woronicza, do której przeniosą się studia z Jasnej, ma stać się scenografią m.in. dla programów TVP Info.

fot. Mąka Sojka Architekci

Zakończony został etap projektowy. Zostało już wydane pozwolenie na budowę. TVP planuje przejść do etapu wyboru generalnego wykonawcy w drodze postępowania o zamówienie publiczne. Prace budowlane rozpoczną się prawdopodobnie na początku 2022 roku.

Komunikat Prasowy TVP

Projekt kompleksu został wybrany w konkursie architektonicznym ogłoszonym w 2015 roku. Jury pod przewodnictwem Tomasza Koniora, miało za zadanie wybrać najlepszą koncepcję budynku, który pomieści redakcje, newsroomy i studia programów telewizyjnych. Najlepszy okazał się projekt pracowni Mąka Sojka Architekci. Jury doceniło optymalne rozplanowanie wszystkich funkcji oraz ukształtowanie przestrzeni w taki sposób, że będzie ona mogła stanowić efektowną „żywą scenografię” dla nadawanych programów. Druga nagroda przypadła wówczas Atelier Tektura, a trzecia pracowni Stelmach i Partnerzy.

fot. Mąka Sojka Architekci

Architekci z pracowni Mąka Sojka poza chęcią otwarcia widoków z nowego budynku na Warszawę i powiązania go z otoczeniem, chcieli także wpisać się w lokalny kontekst poprzemysłowego Służewca. Wyraża się to w zastosowaniu kilku postindustrialnych wątków architektonicznych – dyspozycji brył przywołującej halę przemysłową z wieżą maszynowni, ceramiczne panele na elewacjach i prześwitujące elementy konstrukcji kratownicowej.

fot. Mąka Sojka Architekci

Kacper Kępiński

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X