Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Wakacyjny dom na plaży. Sand House z widokiem na Bałtyk

Dobrawa Bies
03 sierpnia '21
Dane techniczne
Nazwa: Sand House
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, polskie morze
Pracownia: CORE
Zespół projektowy: Kamil Cierpioł, Szymon Chrzanowski
Powierzchnia: 220 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2021
2022

Prywatny dom wakacyjny, położony na urokliwej działce w otoczeniu natury i to tuż nad brzegiem polskiego morza brzmi jak marzenie wielu z nas. Niedawno okazję do wykonania takiego projektu mieli architekci z pracowni CORE. Ich Sand House to minimalistyczny dom, przypominający pawilon plażowy wpisany w krajobraz .

Sand House,
wewnętrzy
dziedziniec chroni przed wiatrem

weranda i wewnętrzny dziedziniec chronią przed podmuchami morskiego wiatru

© CORE

Sand House znajduje się bezpośrednio na plaży, dlatego też ze względu na warunki atmosferyczne dom został zaprojektowany tak, aby chronić mieszkańców przed wiatrem i wodą. Konstrukcja, podobnie jak w przypadku pawilonów plażowych jest uniesiona ponad poziom gruntu, co powoduje, że wnętrzu nie zagraża podniesiony stan morza w trakcie przypływu. Natomiast odpowiednio zaprojektowana weranda oraz wewnętrzny dziedziniec, ochraniają przed intensywnymi podmuchami wiatru.

Widok na plażę

morze, piasek i las były dla architektów najważniejsze

© CORE

Przy tworzeniu tego projektu staraliśmy się nie konkurować z pięknym krajobrazem. Morze, piasek i las były w tym wypadku najważniejsze. Dom miał wtopić się w otoczenie, nie dominować go. W ten sposób powstała prosta, minimalistyczna bryła, która dzięki białej elewacji i dużym przeszkleniom dopełnia wspaniały krajobraz działki naszego inwestora — opowiada Witold Jarzyński z pracowni CORE.

Sand Hosue, pawilon
na
plaży

Sand House przypomina pawilon

© CORE

Dobrawa Bies: Projektowany przez Państwa dom ma bardzo prostą, przypominającą pawilon bryłę. Jakie były założenia i inspiracje projektowe?

CORE: Budynek ma być położony na działce w pierwszej linii brzegowej zaraz przy plaży. Warunki pozwalają wybudować obiekt na wzór willi w stylu obiektów z południa Europy. Forma miała być prosta i przejrzysta. Obiekt w takiej lokalizacji nie może konkurować z przyrodą i otoczeniem — powinien być jej częścią.

Duże przeszklenia
i widok na morze

dla właścicieli ważny był nieograniczony widok na morze

© CORE

Dobrawa: Jakie wymagania postawił przed Państwem inwestor?

CORE: Kadry, ujęcia, ekspozycja otoczenia. Jednym słowem zatopienie się w przyrodzie.

Dobrawa: Co sprawiało Państwu największą trudność projektową, a z czego jesteście najbardziej zadowoleni?

CORE: Trudnością przy projektowaniu zawsze stanowią oczekiwania klienta. Zrozumienie kontekstu miejsca i zależności, jakie wynikają z przenikania się stref wewnętrznych z zewnętrznymi. W tym projekcie kadry, jakie udało nam się uzyskać, przy zachowaniu intymności wnętrz są naszym największym sukcesem.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę.

Pozostając nad polskim morzem, poczytajcie także o kameralnym apartamentowcu Wave House we Władysławowie projektu Archmondo oraz luksusowym domu nad Bulwarem Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego w Gdyni projektu Arch-Deco.

 Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta