Studenci Politechniki Warszawskiej zaprojektowali bibliotekę w Nowym Jorku

21 kwietnia '20

Kinga Batte, Weronika Urban i Kacper Kozak, studenci Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej otrzymali wyróżnienie w międzynarodowym konkursie organizowanym przez Switch Competitions. Zadaniem było wykonanie projektu pawilonu-biblioteki w nowojorskim Central Parku.

Konkurs pt. „Central Park Book Studio” miał na celu promowanie czytelnictwa i stworzenie nowego rodzaju obiektu publicznego, różniącego się od typowych bibliotek. Uczestnicy mieli zaprojektować interesujący pawilonu w parku, w którym mieściłaby się biblioteka i czytelnia. Architektura obiektu powinna być zachęcająca, nieformalna i nawiązująca do otoczenia parku.

Projekt pt. „Grid
Pavilion” © Kinga Batte, Weronika Urban, Kacper Kozak

W pawilonie znajduje się biblioteka, kawiarnia oraz księgarnia

© Kinga Batte, Weronika Urban, Kacper Kozak

grid pavilion

Studenci umieścili pawilonu na polanie Sheep Meadow w Central Parku w Nowym Jorku. Otwarty charakter obiektu zachęca do relaksu przy ciekawej lekturze. Ogólnodostępny zbiór książek jest przeznaczony do użytku zarówno w pawilonie, jak i w jego otoczeniu. Jeżeli któraś z książek zainteresuje czytelnika, może on ją kupić w księgarni. W budynku znajduje się również kawiarnia.

Projekt pt. „Grid Pavilion” © Kinga Batte, Weronika Urban, Kacper Kozak

konstrukcja wykonana jest z krzyżujących się elementów

© Kinga Batte, Weronika Urban, Kacper Kozak

drewniana konstrukcja

Autorzy, będąc członkami Koła Naukowego Architektury Strukturalnej PW, chcieli poświęcić więcej uwagi konstrukcji obiektu. Stanowi ją system krzyżujących się elementów z drewna klejonego przekryty przezroczystymi panelami z poliwęglanu. Proporcje otworów w drewnianej strukturze wynikają z optymalizacji dostępu światła do wnętrza, tak by zapewnić w nim odpowiednie warunki do czytania. Konstrukcja spoczywa na czterech okrągłych trzonach, które wydzielają strefy w otwartej przestrzeni budynku. Wewnątrz trzech trzonów znajdują się funkcje wspomagające takie jak magazyn czy toalety. Czwarty z nich to jasne atrium z półkami na książki.

otwory w konstrukcji doświetlają wnętrze

© Kinga Batte, Weronika Urban, Kacper Kozak

organiczna struktura

Całkowicie przeszklona, horyzontalna elewacja odbija zielone otoczenie, czyniąc pawilon integralnym elementem parku. Fasada częściowo odsłania organiczną strukturę wnętrza, zachęcając do wejścia. Jej falujący obrys tworzy bardziej otwarte lub kameralne strefy. Efekt ten jest dodatkowo podkreślony zmienną wysokością sufitu. Dodatkiem są siedziska różnego typu, które pozwalają na dowolne przestawianie oraz obranie wygodnej pozycji do czytania.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Kingi Batte,
Weroniki Urban i Kacpra Kozaka

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta