Nocleg w portugalskiej dolinie. Projekt The Net na liście finałowej międzynarodowego konkursu

Dobrawa Bies
25 sierpnia '21

Rozwiązany w lecie konkurs Sleeping Pods on a Cliff organizowany przez platformę Bee Breeders był już trzecim zadaniem projektowym dotyczącym malowniczego i dzikiego terenu Vale de Moses w Portugalii. Tym razem, celem było zaproponowanie samowystarczalnych kabin do spania położonych na kamienistych zboczach wzgórza. Na liście finałowej znalazł się The Net, projekt zespołu studentów architektury Politechniki Śląskiej w składzie: Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski, wykonany pod opieką doktora Tomasza Bradeckiego.

Vale de Moses Yoga Retreat to miejsce położone w lasach sosnowych i eukaliptusowych środkowej Portugalii, co roku odwiedzane przez setki międzynarodowych gości poszukujących przestrzeni do medytacji i praktyki jogi.

Projekt The Net,
wejście    Projekt The Net, widok
z tyłu

zadanie dotyczyło zaprojektowania prostej kabiny do spania

© Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski

kabiny do spania

Zadanie Sleeping Pods on a Cliff dotyczyło zaprojektowania prostej bazy noclegowej — kabin do spania, które mogłyby pomieścić jednocześnie kilku gości. Każdy z obiektów miał zawierać podstawową strefę spania oraz umywalnię. Międzynarodowe jury w składzie: Marta Frazão, Filipe Rodrigues i Inês Vicente (Atelier Data), Ricardo Gomes (KWY.studio), Samuel Gonçalves (SUMMARY), Jake Heffington, Mikhail Krymov (Sleepbox), Raulino Silva (Escola Superior Artística do Porto) poszukiwało projektów stawiających na ekologiczne rozwiązania, zrównoważoną konstrukcję i eksploatację. Ważnym aspektem był pomysł na system naturalnie oczyszczający szarą wodę, tak aby można ją było ponownie wykorzystać do nawadniana leśnych zboczy.

Projekt The Net,
elewacje

studenci zdecydowali się na projekt wykonany z drewnianych i kamiennych modułów

© Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski

Zasady konkursu były przede wszystkim dość konkretne. Należało zamieścić na stronie organizatora cztery plansze w formacie A2 w układzie poziomym. Treść plansz była absolutnie dowolna i zależała od gustu autorów, a organizator w notce informacyjnej przedstawił jedynie proponowane sposoby przedstawienia projektu. Przy jednej pracy konkursowej mogły pracować maksymalnie cztery osoby. W naszym przypadku zapisaliśmy się jako studenci i dzięki temu mogliśmy reprezentować naszą uczelnię. Wiązała się z tym konieczność wpisania dodatkowo pracownika uczelni, jako osoby, z którą w razie czego organizator mógłby nawiązać kontakt. Wspólnie zdecydowaliśmy, że poprosimy o to doktora Tomasza Bradeckiego, który bez wahania się zgodził, za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni. Warto zaznaczyć, że wszystkie wymogi i zasady konkursu były bardzo klarowne i znane od dnia jego ogłoszenia, a to świadczy o prawdziwym profesjonalizmie organizatorów — mówią autorzy projektu.

Projekt The Net,
wnętrze parteru      Projekt The Net, wnętrze
części nasłonecznionej

w obiekcie znajdują się zarówno przestrzenie nasłonecznione, jak i zacienione

© Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski

The Net

Pośród licznych zgłoszeń jury zwróciło uwagę na projekt The Net autorstwa Jakuba Ciszewskiego, Tomasza Klepka i Mariusza Piwkowskiego umieszczając go na ścisłej liście finałowej.

Głównym założeniem projektu autorstwa studentów Politechniki Śląskiej było stworzenie sypialni, w której podczas zasypiania, czułoby się bliskość natury. Inspiracją dla konceptu stały się liczne listwy okienne, które charakteryzują fasady tradycyjnych portugalskich kamienic. Autorzy nie chcieli zamieszczać w budynku jedynie zwykłych łóżek, ale również „siatki” zamontowane w suficie. Dzięki temu powstało miejsce do spania lub odpoczynku, a sama siatka umożliwia przenikanie światła i rozjaśnienie wnętrza obiektu.

Projekt The Net,
funkcje

The Net został podzielony na kilka funkcji

© Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski

drewniany i kamienny moduł

Charakterystyczną cechą budynku jest to, że jest on podzielony podłużnym pasem szkła na dwa moduły: drewniany i kamienny. Ten pierwszy składa się z drewnianej konstrukcji „wypełnionej” szkłem oraz cieńszej, drewnianej „siatki”, która blokuje część światła w ciepłe, słoneczne dni. Autorzy przewidzieli również to, że „siatkę” mogą porastać rośliny. Drugi moduł, oprócz drewnianej konstrukcji, obłożony jest kamiennymi panelami, zapewniającymi cień w trakcie snu, a także prywatność w łazience. Liczne przeszklenia pozwalają na kontakt z naturą otaczającą budynek.

Projekt The Net, część
zacieniona    Projekt The Net, przekrój

ostatnie piętro przeznaczone jest na sen i relaks

© Jakub Ciszewski, Tomasz Klepek, Mariusz Piwkowski

Obiekt został podzielony również ze względu na kilka podstawowych funkcji. Na parterze znajduje się otwarta przestrzeń wejściowa z siedziskiem, ze wbudowanymi pułkami. Za przesuwnymi drzwiami umieszczono schowek, a na wprost głównego wejścia, za matową szybą, łazienkę z toaletą. Na półpiętrze architekci przewidzieli duże łóżko, panel na podczerwień oraz półki. Ta część budynku jest obudowana kamieniem, zapewniając cień oraz poczucie prywatności. Na pierwszym piętrze znajduje się zawieszona siatka, na której użytkownicy obiektu mogą spać, odpoczywać oraz podziwiać krajobrazy przez liczne przeszklenia. Obok siatki jest również siedzenie.

 

Pierwsze miejsce w konkursie Sleeping Pods on a Cliff otrzymał projekt Dew Catcher autorstwa polsko-holenderskiego zespołu w składzie: Maciej Abramczyk i Marco Moretto.

Wcześniejsze konkursy związane z Vale de Moses Yoga Retreat dotyczyły projektów kabin do medytacji oraz domu jogi. Poczytajcie o komorebi, duetu polsko-japońskiego, który otrzymał trzecią nagrodę oraz wyróżnionym projekcie INSIDE|OUT autorstwa Fala Architektura. Natomiast na liście finalistów konkursu na koncepcje domu jogi znalazł się projekt w wykonaniu kamecki.architektura i Passing Through studentów Politechniki Warszawskiej.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta