okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Współczesna wersja letniskowego domku Brda. RE: BRRRDA HOUSE projektu REFORM Architekt

Ola Kloc
29 stycznia '21

RE: BRRRDA HOUSE — dom jednorodzinny projektu Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt nie tylko nazwą, ale i kształtem przywołuje na myśl kultowe, znane z czasów PRL‑u drewniane domki letniskowe Brda. Strome, dwuspadowe dachy i trójkątne elewacje przypominających namioty lub szałasy brył architekt, w nowoczesnym wydaniu, wprowadził w mazurski krajobraz.

współczesna wersja domku Brda

Pracę nad projektami zaczynam od obserwacji. Tak było również tym razem. Znałem potrzeby Klientów, będąc już na miejscu, w zasadzie wiedziałem, jak ten dom będzie wyglądał. Bardzo często inspiracja pojawia się u mnie jak impuls. Letni deszcz, piękno Mazur i od razu w mojej głowie zrodził się pomysł stworzenia współczesnej wersji domku Brda. W tej wersji projektu to aż w potrójnej odsłonie — mówi Marcin Tomaszewski z łódzkiej pracowni REFORM Architekt.

wizualizacja domuwizualizacja domuwizualizacja domu

wizualizacja domu, widok od strony ulicy

© REFORM Architekt

Zlokalizowany nad jeziorem dom o łącznej powierzchni około 340 metrów kwadratowych, zgodnie z założeniem inwestorów, choć ma być całoroczny i funkcjonalny, kojarzyć miał się przede wszystkim z odpoczynkiem i wakacjami. Inspiracja popularnymi w PRL‑u domkami letniskowymi pomogła stworzyć oryginalną i nowoczesną formę domu złożoną z trzech umieszczonych na prostopadłościanie brył o przekroju trójkąta. Przykryte stromymi, dwuspadowymi dachami części połączone zostały łącznikiem, który wewnątrz pełni funkcję korytarza, a na zewnątrz pokryty jest odbijającym otaczający krajobraz materiałem imitującym lustro.

trzy w jednym

Od strony ulicy parter jest bardziej zabudowany, zapewniając tym samym prywatność mieszkańcom, z drugiej strony, dzięki dużym przeszkleniom, otwiera się na malowniczy widok mazurskich krajobrazów.

Różniące się rozmiarami bryły, choć z sobą połączone, mają inne funkcje — oddzielne części mieszkalne dla rodziców, dla syna i dla gości. Wypoczynkowi sprzyjać ma także zaplanowana wewnątrz strefa relaksu mieszcząca między innymi pomieszczenie do jogi i saunę.

dzięki dużym przeszkleniom mieszkańcy mogą podziwiać otaczający ich krajobrazdzięki dużym przeszkleniom mieszkańcy mogą podziwiać otaczający ich krajobrazdzięki dużym przeszkleniom mieszkańcy mogą podziwiać otaczający ich krajobraz

dzięki dużym przeszkleniom mieszkańcy mogą podziwiać otaczający ich krajobraz

© REFORM Architekt

Zróżnicowane jest także przeznaczenie parterów każdej z części domu — w jednej z nich mieści się garaż, w środkowej — przestronna strefa dzienna z kuchnią i, w ostatniej z nich, zadaszony taras. Górna kondygnacja ponad tarasem oparta jest na słupie w powtarzającym motyw trójkąta kształcie litery „V”.

jedna z brył oparta będzie na słupie w kształcie litery Vjedna z brył oparta będzie na słupie w kształcie litery Vjedna z brył oparta będzie na słupie w kształcie litery V

jedna z brył oparta będzie na słupie w kształcie litery V

© REFORM Architekt

Bryła w całości pokryta ma być wąskimi, przypominającymi nieco drewniane deski ceramicznymi elementami oraz kontrastującymi z nimi czarnymi, aluminiowymi płytami kompozytowymi na połysk. Dach z kolei wykonany zostanie w konstrukcji drewniano‑stalowej. Początek budowy domu zaplanowany jest na tegoroczne wakacje.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany