shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Budynek biurowo-apartamentowy Park Club

computer zapisz w ulubionych

Budynek biurowo-apartamentowy Park Club

26 lipca '19
Dane techniczne
Nazwa: Park Club
Inwestor: Prestige Property Group
Lokalizacja: Polska, Kraków
Pracownia: MoonStudio, Piotr Nawara, Agnieszka Szultk
Zespół autorski: Bartłomiej Łobaziewicz (główny architekt), Tomasz Gomułka, Marzena Surowiec-Dotoń, Jacek Szuba, Monika Włodarczyk, Piotr Grzywna, Anna Marczewska, Ada Nawrocka, Michał Marcinkowski, Katarzyna Smagała, Łukasz Skorek
Architektura krajobrazu: MoonStudio
Architektura wnętrz: MoonStudio

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
od 2013
2015–2017

Powierzchnie:

  • całkowita
  • użytkowa

 
19 356,84 m²
16 021,20 m²

Kubatura:

66 522,82 m³

Generalny wykonawca:

Buma Contractor

Park Club to siedmiokondygnacyjny budynek z podziemnym garażem łączący funkcję komercyjną (na parterze), biurową i apartamentową (na dwóch ostatnich kondygnacjach). Obiekt projektu architektów z pracowni MoonStudio usytuowany jest w centrum Krakowa, tuż przy Błoniach, pomiędzy parkiem Jordana i Domem im. Józefa Piłsudskiego.

Budynek usytuowany jest na działce o kształcie zbliżonym do trapezu, a jego bryła, poprzez wycięcia w formie fragmentów okręgów, nawiązuje do charakterystycznego łuku gmachu Centrum Kultury „Rotunda”.

sytuacja

sytuacja

© MoonStudio

Rytm elewacji wyznaczają duże, lekko odchylone od pionu przeszklenia w harmonijnym układzie. Dominujące w północnej elewacji nieprzezroczyste elementy proporcjonalnie zmniejszają się na elewacjach zachodniej i wschodniej, tak, aby od frontu i w „łukach elewacyjnych” znajdowała się jedynie przeszklona część. Fasada wykonana jest z trójwarstwowego szkła, z którego część ozdobiona została sitodrukiem tworzącym rysunek na elewacji.

Jak pisze współautor projektu, Piotr Nawara — metoda formowania fasady ze szkła trójwarstwowego dała możliwość stworzenia efektu głębi, przestrzenności fasady. W tym celu drukowano grafikę na szkle na różnych głębokościach warstw zestawu elewacyjnego. Część fasady wypełniona miedzianymi panelami odbija światło, uzupełniając kolor zielonej dzielnicy. Oświetlenie budynku jest wzmocnione przestrzennością i plastycznością fasady dzięki zastosowaniu różnych temperatur kolorów na każdym piętrze od zimnej bieli do ciepłego bursztynowego koloru.

Budynek zwieńczony jest płaskim stropodachem odwróconym, który w najwyższej części (na poziomie ostatnich dwóch kondygnacji mieszkalnych) tworzy tarasy, a dla części mieszkalnej na piątym piętrze — ogród.

przekrój B–B

przekrój B–B

© MoonStudio

Jak podkreślają autorzy projektu, Park Club otrzymał certyfikat LEED Gold, potwierdzający komfortowe warunki użytkowania i energooszczędność budynku. Wewnątrz mieści się ponad 6 000 metrów kwadratowych przestrzeni biurowych, siłownia, parking oraz luksusowe apartamenty, z których tarasów roztacza się widok na miasto.

Park Club jest obiektem który czerpie z sąsiedztwa, przenosi jego barwy i kształty, ewoluuje pomiędzy zieloną strefą parkową oraz materialną architekturą początku dwudziestego wieku. — pisze Piotr Nawara, współautor projektu.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego