Zero-energetyczna biblioteka w Kalifornii. Pierwsze miejsce dla Andrzeja Kaczmarka

09 czerwca '20

Andrzej Kaczmarek z Wydziału Architektury z Politechniki Wrocławskiej zajął ex aequo pierwsze miejsce w kategorii studenckiej w międzynarodowym konkursie pt. „Architecture At Zero”. Przedmiotem konkursu był projekt nowej biblioteki publicznej hrabstwa San Benito w Kalifornii. Praca pt. „Atrial Creep” została wybrana spośród 150 nadesłanych projektów.

Międzynarodowy konkurs dla architektów i studentów architektury zorganizowały wspólnie American Institute of Architects California i firma Pacific Gas i Electric Company in California. Uczestnicy mieli zaprojektować zero-energetyczną bibliotekę publiczną w Hollister, która powstanie w miejscu obecnej, wybudowanej w latach 60. ubiegłego wieku. Aktualnie biblioteka pełni funkcję lokalnego ośrodka kultury i miejsca spotkań. Tylko w ubiegłym roku zorganizowano tam prawie 900 różnych inicjatyw i zarejestrowano ponad 115 tys. wizyt z wypożyczeniem książek. Brakuje jednak miejsca na więcej aktywności, dlatego też nowy budynek będzie czterokrotnie większy.

Budynek biblioteki
zaprojektowany przez Polaka

kubatura biblioteki jest dostosowana do istniejącej działki i zabudowy

© Andrzej Kaczmarek

nagroda dla Polaka

Jury składające się z architektów i specjalistów zajmujących się energetyką odnawialną i zrównoważonym budownictwem oceniało dwie części zgłoszonych projektów. Pierwsza dotyczyła części architektonicznej, druga skupiała się na zagadnieniach technicznych, przedstawieniu strategii i systemów efektywności energetycznej. Sąd konkursowy docenił pracę pt. „Atrial Creep” autorstwa Andrzeja Kaczmarka. Nagrodzony pierwszym miejscem projekt jest jednocześnie tematem pracy dyplomowej powstającej pod kierunkiem dr hab. Pawła Kirschke.

Elewacja biblioteki
w Kalifornii

elewacja biblioteki, dzięki czujnikom reaguje na światło

© Andrzej Kaczmarek

biblioteka odporna na trzęsienia ziemi

Miejsce, w którym znajduje się biblioteka, to styk osiedli jednorodzinnych, ale jednocześnie samo centrum miasta. Dlatego tak ważne w kształtowaniu obiektu było dostosowanie jego kubatury do istniejącej działki i otaczającej zabudowy. W swoim projekcie Andrzej Kaczmarek postanowił cofnąć budynek w głąb terenu i zagłębić go na około sześć metrów pod powierzchnię ziemi. Zwiększenie odległości między obiektami w tej okolicy i kontynuacja linii zabudowy pozwoliłyby uzyskać lepszy układ urbanistyczny i proporcje. Ze względu na sejsmiczny charakter tego obszaru autor zaproponował także odizolowanie biblioteki od podłoża za pomocą amortyzatorów sejsmicznych. Inspiracją dla formy budynku były trzęsienia ziemi i przesunięcia okolicznych ulic. Obiekt poprzez płynną zmianę kształtu tworzy strefę wejściową i system tarasów.

Proces projektowania
biblioteki

projektowanie krok po kroku

© Andrzej Kaczmarek

Na kolejnej stronie poczytajcie o nietypowych rozwiązaniach techincznych.

 

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta