Vintage and eclecticism. Metamorphosis of an apartment in a Łódź tenement house

28 of February '24
w skrócie
  1. The interior was designed by Hanna Pietras and Joanna Poradowska.
  2. The apartment has an area of 75 sqm.
  3. The tenement in which the apartment is located was built in 1913.
  4. The investors are a couple of doctors.
  5. For more interesting information, visit the main page of the PdD portal

Hanna Pietras and Joanna Poradowska designed an apartment for a pair of doctors. The interior is located in a tenement house in Łódź from 1913.

Aranżacja to eklektyczna mieszanka nowoczesności z elementami vintage

The arrangement is an eclectic mix of modernity with vintage elements

Photo: Mood Authors

A place with soul

The 75 m² apartment has been in the owner's family for years. The interior was passed from generation to generation along with all its furnishings — lighting, furniture, ceramics. As a result, the space was filled with things with a history. It was almost like a warehouse of antiques which correspond perfectly with present day.

- It's not often that we design an interior based on furniture, but in this case, we couldn't imagine otherwise. On site we found real design classics, many vintage gems. Some furniture needed refreshing, renovation. A blue sideboard from the 1950s, Thonet chairs with rattan netting and many other items were undergoing renovation at the Piwnica gallery in Łódź- says Hanna Pietras.

Wnętrze wypełnione jest meblami z historią. Jednym z nich jest błękitny kredens z lat 50. Architektkom udało się zachować oryginalny parkiet

The architects managed to preserve the original parquet floor

Photo: Mood Authors

Balance between past and present

In order to prevent the place from becoming a museum with family heirlooms, the designers from Hanna Pietras Architects studio added many modern elements to the interior. For example, above the kitchen table, there are straw hats brought by investors from China. The massive desk is decorated with a Kaiser Idell 6556 lamp designed by Fritz Hansen. The interiors are dominated by shades of brown and red. As a result, even the contemporary pieces blend well with the vintage furniture. It was possible to preserve the original parquet floor, which got renovated. Window sills were designed to match it.

Na biurko znajdziemy słynną lampę Kaiser Idell 6556 Meble z historią uzupełniają nowoczesne elementy

Vintage furniture is complemented by modern elements

Photo: Mood Authors

Unobvious combinations

The kitchen was originally located in a different place. However, it was brought closer to the living room, so now it is only partially separated from the lounge area. This is what the owners were particularly keen on. In addition to the open passage, a vertical window was designed between these rooms. Thanks to this, when standing at the sink, you can look into the room. At the same time, the glass limits the penetration of odors.

- The rounded corner and fluted fronts of the kitchen cabinet form a coherent whole with the furniture, which is located in the hallway. This shows how wrong it is to think that eclecticism is a collection of mismatched furniture and accessories. Eclecticism is the art of combining, of looking for consistency out of the ordinary. I sometimes call it controlled chaos — says Hanna Pietras.

Kuchnia została przybliżona do salonu Kuchnię od strefy wypoczynkowej oddziela pionowe okno

The kitchen is separated from the lounge area by a vertical window

Photo: Mood Authors

Design challenges

Decorating a tenement apartment requires a lot of creativity. Originally there was a bathtub in the bathroom, which meant there was no more room for a sink. The designers cleverly used every centimeter, so they managed to equip this room with both a smaller bathtub and a sink, as well as a lot of storage space. The apartment is more than 4 meters high. So the architects decided to keep the already existing mezzanine. The space above the corridor and the adjacent study includes a sleeping area for visiting guests. Also worth noting is the corridor lined with corsets.

Korytarz został ozdobiony gorsecikami Architektkom udało się zmieścić w niewielkiej łazience zarówno wannę jak i umywalkę

The corridor was decorated with corsets

Photo: Mood Authors

Are you decorating your apartment? We have more inspiration for you!

Compiled by:KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

INSPIRATIONS
Modern facades with clinker bricks
Raku - the power of Zen and Porto - the colors of Portugal from the EQUIPE collection
RIHO's newest product - Bilbao Solid Color bathtubs